Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE DETE PRETERANO VEZANO ZA RODITELJE? Prezaštićenost je među njima, a evo šta da radite!

Prevelika vezanost dece za roditelje ima tri razloga, evo koji su.

 vezanost za roditelje.jpg Izvor: Shutterstock

Mala deca su po prirodi vezana za roditelje, međutim ako ta granica pređe i ona ne mogu bez njih, to postaje problem koji u svom korenu ima tri najčešća razloga.

Iako je u redu da se mala deca teško odvajaju od roditelja, u nekom trenutku to može postati preterano. Mnogo je razloga zbog kojih deca mogu da budu previše zavisna od roditelja, a portal inex.hr piše koji su to razlozi.

Ako ste previđe zaštitnički nastrojeni, dete će trčati kod vas za svaku sitnicu. Umesto da samo pokušavate da nađete rešenje, takvo dete će vam svaki put doći plačući i očekivati da sve rešite. Iako je sjajno biti uvek uz svoje dete, morate da naučite kako da ga ojačate, da nauči da se nosi sa sopstvenim problemima, posebno malim, gde vaša intervencija nije potrebna.

Kada roditelji nemaju granice, deca mogu razviti suzavisni odnos i stalno tražiti potvrdu i odobrenje.

Ako imate osećaj da je dete zalepljeno za vas, možda samo predugo niste obraćali pažnju na izvesne situacije u kojima ste mu bili potrebni. Kada se takvo ponašanje zanemari i ne preduzme ništa, ono može postati dominatna crta ličnosti deteta.

Trebalo bi u oavkvim situacijama korigovati zavisnost deteta od roditelja. Takvo ponašanje može dovesti do poteškoća u donošenju odluka i samostalnom suočavanju sa izazovima. Ovakva deca možda neće dobro podneti odbijanje. Kada odrastu, takva deca mogu da se bore sa nedostatkom autonomije i osećaja ličnog identiteta.

Postoji nekoliko zdravih roditeljskih praksi koje će pomoći detetu da se odvikne od ovakvog ponašanja. Podstičite nezavisnost tako što ćete dozvoliti detetu da donosi odluke koje odgovaraju njegovom uzrastu i da preuzme odgovornost. Uspostavite zdrave granice koje poštuju i vaše roditeljske potrebe i potrebu vašeg deteta za autonomijom. Konačno, fokusirajte se na negovanje samopoštovanja vašeg deteta.

BONUS VIDEO

Pogledajte

02:14
TANJA PETROVIĆ - SPORTSKO VASPITANJE BUŠIDO KODEKS
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica