Mnogi mališani danas jedu hranu punu aditiva i konzervansa, a šećer je u svakoj drugoj namirnici, čak iako to nije slatkiš. Za vreme Jugoslavije, porodični ručak oko 16h bio je obavezan - kada se cela porodica okupljala za stolom, a prvo jelo je bila podrazumevana domaća supa. Jela su bila jednostavna, ali nije se živelo toliko brzo i ponuda je bila manja, pa je izbor hrane svakako bio zdraviji.

Donosimo vam 7 jela iz stare Jugoslavije koje su amme i bake redovno kuvale za decu:

1. Slatki kupus bez mesa

Ovu zdravu čorbicu dobićete dinstanjem i kuvanjem kupusa u vodi. Da bude ukusnije, dodajte i drugo povrće poput šargarepe, paprike, belog luka, paradajza i peršuna.

2. Prženice

Bajati hleb pohovan u jajima i mleku, vraća mnoge u detinjstvo. Deca su ih jela slane sa sirom i kajmakom, i slatke sa džemom i šećerom.

3. Jabuke u šlafroku

U smesu za palačinke potopite kolutove jabuka i propržite na vrelom ulju, pa pospite šećerom u prahu.

4. Kuvani paulj bez mesa

Pasulj je kaloričan i pun proteina, tako da mu meso uopšte nije potrebno. Kada se kuva "klot" pasulj, dodajte papriku, šargarepu i puno crnog luka.

5. Restovan krompir

Propržite luk, dodajte kuvan krompir i začinite mlevenom paprikom, solju i biberom. neki vole kada se krompir izgnječi, dok drugi vole kada ostane iseckan na kockice.

6. Popara

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

7. Boranija bez mesa

Krompir, luk, šargarepu i boraniju stavite u tepsiju, pa dodate 3 kašike masti i malo vode i začina i gurnete u rernu da se sve to skrčka.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

CRVENO BLAGO! Proizvode ga samo četiri porodice u Srbiji, a mi smo pažljivo zabeležili svaki detalj njegove pripreme! (KURUR TV) Kurir televizija