Srednjoškolci često idu na nastavu lagano - sa sobom ponesu par sveska i olovku, ali osnovce možemo često videti kako sporo hodaju pogureni sa teškim rančevima na leđima. Da se ​​to ne bi dogodilo, važno je da roditelji izaberu kvalitetan ranac za školu. To je torba koja ima podlogu za leđa, prijanja uz kičmu, sadrži kaiševe koji sprečavaju da se dete poguri, ali je napavljena od kvalitetnog materijala koji može da izdrži teret i da traje nekoliko školskih godina.

Ranac je mala pravougaona torba, ima čvrst okvir, gustu i mekanu pozadinu koja prijanja na leđa i široke naramenice. Dizajn vam omogućava da ravnomerno rasporedite težinu i opterećenje na leđima. Takav ranac se preporučuje učenicima od 1. do 4. razreda.

Kako odabrati kvalitetan ranac za školu:

Svaki model ranca za osnovnu školu mora da ima ortopedskinaslon. Kada birate model, vodite računa da...

• leđa su umereno tvrda na dodir
• duž cele dužine zadnjeg zida nalaze se mekane obloge
• postoji lumbalni oslonac (meki valjak odozdo). Ovaj detalj pomaže u raspodeli opterećenja na leđima
• spoljna tkanina na poleđini ranca je prozračna

Kontrola težine

Često možete videti kako malo dete vuče ranac koji je ogroman u odnosu na njegovu visinu i težinu, a to može ozbiljno da šteti kičmi. Činjenica je da prilikom kupovine ranca treba uzeti malo veću torbu kako bi detetu služila kako raste, ali ne treba preterivati sa teškim i velikim rančevima. Preveliki ranac pomera centar gravitacije, ako dete koristi takav ranac, njegova kičma se razvija nepravilno. Takođe, važno je da u kupovinu ranca povedete i dete. Vi birajte kvalitet, posmatrajte ortopedske prednosti ranca i materijal, a dopustite mališanu da izabere dezen - to će mu ulepšati polazak u školu.

U radnji obavezno isprobajte ranac za školu i pritom se uverite da:

• širina okvira odgovara širini ramena deteta
• donja ivica je u nivou struka ili nešto viša
• visina ramena se poklapa sa gornjom ivicom torbe
• ranac dobro pristaje uz leđa i prati anatomski oblik kičme

Obratite pažnju na detalje

Koje kriterijume treba da ispunjavaju trake? Izdržljivost, udobnost, prilagodljivost? Da, ove parametre treba uzeti u obzir. Dobri kaiševi moraju izdržati impresivnu težinu, biti podesivi po dužini i širini (na primer, za nošenje ranca preko zimske jakne). Takođe treba uzeti u obzir širinu. Optimalni indikator ove vrednosti je 4-5 cm Takvi kaiševi neće seći u ramena pod velikim opterećenjem i neće izazvati neugodnost - trebalo bi da buidu elastični, ali i mekani i napunjeni ize.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"BIĆE NAPADA I PSOVKI, PRIBLIŽAVA SE POČETAK GODINE" Antić o povlasticama školaraca u Beogradu: Da li je moglo drugačije? Kurir TV