"Jeo je sve kao beba jeo sve, a sada više neće da čuje za povrće i meso", najčešće govore roditelji koji se žale na ishranu bebe piše portal parents.com. Stručnjaci tvrde da je ovo normalno i predlažu kako da izbegnete pet najčešćih grešaka u ishrani bebe.

1. Izbirljivost nije problem: kada se detetove navike u ishrani promene, mnogi roditelji paniče, misleći da nešto nije u redu. Ovo dovodi do zaključka i tretiranja deteta kao "izbirljivog". Većina roditelja ne shvata da se rast usporava u drugoj godini života, što dovodi do smanjenog apetita. Za to vreme se razvija i um. Istraživači veruju da izbirljiva ishrana može biti adaptivna osobina razvijena da zaštiti malu decu od konzumiranja toksičnih namirnica. Studije pokazuju da strah od nove hrane dostiže vrhunac između 2 i 6 godina i postepeno opada kako deca stare.

Rešenje: kada shvatite da je ovo normalna pojava, više nećete kriviti ni sebe ni svoju decu.

2. Davanje deci previše izbora: da li ovo zvuči poznato?
Rešenje: Nema potrebe da konsultujete svoje dete koje, inače, uživa da kaže „ne“ o tome šta će jesti. Jednostavno planirajte i poslužite obroke sa najmanje jednom namirnicom koja je kvalitetna, povremeno nudite omiljena jela vašeg deteta.

3. Zajednička odogovornost: većina grešaka u hranjenju se dešava kada roditelj pokušava da kontroliše ishranu (broji zalogaje, kuva po narudžbini, nudi grickalice...).

Rešenje: Međunarodni stručnjak za ishranu Ellin Sater preporučuje podelu odgovornosti prilikom hranjenja: roditelji odlučuju šta, kada i gde će se jesti, a deca odlučuju da li i koliko jesti.

4. Brzo zatrpavanje želuca: uobičajena greška je što mnogi roditelji deci dopuštaju da piju mleko i sok tokom celog dana ili za užinu između obroka, smanjujući apetit i unos tokom glavnih obroka.

Rešenje: Nahranite svoje dete hranljivim namirnicama, u odrđeno vreme, za kuhinjskim stolom. Ovaj red održavajte svakodnevno, bez unosa sokova i drugih suvišnih tečnosti.

5. Ohrabrenje umesto kritike: Tokom jela roditelji često komentarišu da dete nije pojelo dovoljno i slično. Retko se čuje kako roditelj hvali dete nakon obroka.

Rešenje: Umesto da komentarišete koliko deca jedu, ohrabrite ih da slušaju svoj stomak. Ako jedu vrlo malo, podsetite ih kada je sledeći obrok i da do tada treba da izdrže i da budu siti. Kda postoji dosledna praksa hranjenja, mala deca sasvim dobro regulišu svoj unos. Nemojte očekivati da jedu iste količine od obroka do obroka.

BONUS VIDEO

Kako da deca pojedu sve iz tanjira Tik Tok/whenkatiemetharry


Izvor: Yumama