Sa uvođenjem čvršće hrane, stolica kod odojčadi se najčešće poboljšava. Ovo je zbog uvođenja vlakana u ishranu deteta, kao i zbog povećanja motoričke aktivnosti deteta. Ali nakon 1. godine, broj dece koja pate od opstipacije (zatvora) ponovo počinje da raste. To je zbog odbijanja dojenja, prelaska na čvrstu hranu, smanjenja količine vode u ishrani. Otprilike svako peto dete posle godinu dana pati od zatvora. Kako se nositi sa ovim problemom?

Najčešći uzroci zatvora kod dece su:

  • Nedovoljno konzumiranje tečnosti
  • Loša ishrana sa malo vlakana
  • Nedovoljna fizička aktivnost

Za većinu dece, za normalizaciju stolice, dovoljno je samo uspostaviti režim ishrane uz dovoljnu količinu vode, odnosno redovno hraniti dete voćem i povrćem u skladu sa uzrastom. Roditelji treba da obogate dečiju ishranu hranom sa laksativnim dejstvom. Tu spadaju: šljive, cvekla, suve šljive, suvo grožđe, smokve, urme, suve kajsije, mahunarke, orasi. Trebalo bi da budu prisutni u ishrani deteta koje je sklono zatvoru. Uključite ih u ishranu postepeno. Nekima će biti dovoljno da dnevno konzumiraju jedan od navedenih proizvoda, dok će drugi morati da unesu nekoliko u ishranu. Korisne su i kašice od žitarica sa ljuskom (heljda, ovsena kaša, biserni ječam, pšenica) i hleb od integralnog brašna. Fermentisani mlečni proizvodi (kefir, kiselo mleko, fermentisano pečeno mleko, biolakt).

Jedna namirnica se uvek posebno ističe kada je reč o prevenciji i tretiranju zatvora - pšenične mekinje. One su veoma korisne u ishrani, jer. sadrže oko 50% vlakana, kao i mnogo vitamina i minerala. Možete ih kupiti u prodavnici zdrave hrabe.

Pšenične mekinje mogu se uključiti u ishranu dece nakon 1. godine. Počnite sa dnevnom količinom od 1 kašičice, postepeno, svaka 2-3 dana, povećavajući dozu dok se ne postigne redovna stolica. Maksimalna doza za decu je do 2 kašike dnevno.

Dnevna doza mekinja se kuva sa malom količinom ključale vode. Pod poklopcem se drži 30-40 minuta, zatim se višak vode ocedi, a nabubrele mekinje dodaju u hranu deteta, najčešće u kašice ili se pomešaju sa jogurtom. Možete ih dodati u kefir, sveži sir, povrće i voćni pire.

Napomena: Pre nego što uvedete mekinje u ishranu deteta konsultujte se sa pedijatrom. Takođe, mekinje se ne preporučuju deci koja su osetljiva na gluten.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Masaža protiv nadutosti stomaka Instagram/treatmentbylanshin