Pravoslavni vernici 12. jula obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru Pavlu. Na ovaj dan porodice odlaze u hramove, praznuje se, postoje razni običaji, a prema jednom priprema se miišljav i slastan kolač ili pita od jabuka.

Jabuke su simbol Petrovdana od davnina - predstavljaju mir i slogu među ljudima. Zato se na ovaj praznik poklanjaju jabuke deci, prijateljima, komšijama, voljenim osobama, a pravi se i kolač koji se naziva "petrovača". U pripremi ovog kolača mogu zajedno učestvovati roditelji i deca.

Recept za kolač od jabuka

Sastojci:

- 500 g tankih kora za pitu

- 1,5 kg jabuka petrovača

- cimet

- šećer

- griz

- ulje

Priprema:

Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe. Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.

Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.

(Yumama)