Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECA KOJA RANO POČNU DA ČITAJU IMAJU BOLJE KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI, I TO NIJE SVE: Njihov mozak je drugačije strukture!

Struktura mozga deteta koje čita iz zadovoljstva i bez pritiska potpuno je izmenjena, pokazala je jedna studija i odredila koja je nedeljna satnica provedena uz knjigu optimalna.

 citanje_shutterstock_700223200.jpg Izvor: Shutterstock

Oni koji čitaju iz zadovoljstva kao deca imaće bolje kognitivne performanse i bolje mentalno zdravlje kao tinejdžeri. Ovo je otkriveno u studiji sa više od 10.000 učesnika starosne dobi od devet do 13 godina, prenosi portal eltern.de.

Deca koja čitaju u ranom detinjstvu kasnije imaju bolju strukturu mozga, pokazuju bolje rezultate na testovima pamćenja i razvoja jezika, imaju manje problema u ponašanju i manja je verovatnoća da će razviti depresiju, pokazuju rezultati studije objavljene u časopisu "Psychological Medicine". Ovo je takođe pokazalo da je optimalno vreme čitanja 12 sati nedeljno za osnovce.

Nešto više od polovine dece koja su učestvovala rano je počela sa čitanjem iz zadovoljstva, pre devete godine života, dok ostatak uopšte nije čitao samoinicijativno, iz zadovoljstva, već kasnije i po školskim zadacima.

Značaj ove studije je u tome što su naučnici iz Engleske i Kine koristili ne samo rezultate testova dece i izjave roditelja, već i skeniranje mozga, što je pokazalo stvarne razlike u strukturi mozga. Naime, snimci magnetnom rezonancom kod dece "čitača" otkrili su veći volumen tkiva u oblastima mozga zaduženim za kontrolu pažnje ili regulaciju ponašanja.

Oni koji su počeli da čitaju iz zabave rano u detinjstvu imali su bolje rezultate na kognitivnim testovima u adolescenciji i bolja postignuća u školi. Pored toga, rani "čitači" su boljeg mentalnog zdravlja i pokazuju manje znakove stresa ili agresije kao adolescenti. Prema studiji, oni su takođe manje vremena provodili pred ekranima i više spavali.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:55
SEPTEMBARSKE MUKE: Roditelji u nedoumici - udžbenici ili računari? (KURIR TV)
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica