Svi smo čuli da je doručak najvažniji obrok u danu, a postoje i brojni dokazi koji to potvrđuju, posebno kada su deca u pitanju. Stručnjaci su radili brojna istraživanja kada je doručak kod dece u pitanju, i došli su do zaključka da preskakanje jutarnjeg obroka može mnogo da utiče na njih.

Brojna istraživanja pokazala su da doručak poboljšava ponašanje dece u školi, a loš odnos prema ishrani može da ugrozi dečiji rast i razvoj. Kvalitetan doručak pomaže deci da osiguraju energiju potrebnu za dan koji je pred njima, ali i da hranljive materije koje unesu utiču na rast i razvoj.

Bolji rezultati u školi

Kratkoročno gledano, doručak može da poveća energiju i motivaciju za učenje. Brzom metabolizmu i brzom rastu dece potrebna je optimalna ishrana. Imaju veće zahteve za zalihama glikogena tokom noći, a kako deca obično spavaju duže od odraslih, duže vreme su bez hrane. Zato je hranljiv doručak posebno važan kako bi se osiguralo 'gorivo' za oksidaciju glukoze.

Kada je nivo glukoze u krvi nizak, oslobađaju se hormoni poput adrenalina i kortizola koji mogu da uzrokuju osećaj uznemirenosti i razdražljivosti kod dece. To takođe može da utiče na njihovu koncentraciju, a čak i da izazove agresivno ponašanje. Deca koja ujutru ne doručkuju češće se bore sa nedostatkom energije pa se mnogo teže nose i sa školskim obavezama.

Kvalitetan doručak može da dovede do boljeg uspeha u školi, na primer boljih ocena. Sa druge strane, deca koja redovno preskaču doručak imaju veću verovatnoću da će imati problem prilikom rešavanja testova i češće izostaju iz škole.

dečak-doručak-jaja.jpg
Shutterstock Dete doručkuje

Doručak i mentalno zdravlje su povezani

Uobičajene namirnice za doručak kao što su mleko i cele žitarice odličan su izvor hranljivih materija koje utiču na rad mozga. Istraživanje je pokazalo da doručak napravljen od različitih grupa namirnica povećava unos vitamina i minerala, što može da dovede do boljeg mentalnog zdravlja tinejdžera.

Doručak i gojaznost

Deca koja preskaču doručak će tokom dana imati i veću potrebu da jedu nezdrave grickalice. Ta navika može da dovede do toga da deca razviju prekomernu težinu i gojaznost, pa je veoma važno da decu naučimo da je doručak ključan za početak dana.

(Yumama)