Beli slez je jako lekovita biljka i obuhvata mnoga oboljenja kod male dece kao što su: suvi kašalj, upala grla, koristi se za izbacivanje nakupljenog sekreta u plućima, čak i za mnoga kožna oboljenja, a odličan je i za jačanje imuniteta. Zbog svega navedenog roditelji se često odlučuju za njegovu primenu u lečenju dece. Međutim, postavlja se pitanje da li beli slez mogu da koriste i bebe?

Mnogi izvori kažu da i novorođene bebe mogu konzumirati beli slez u vidu čaja ili kapi za nos, dok drugi izvori navode da je on preporučljiv tek nakon treće godine.Tako da tačnog odgovora nema, zato je kod male dece uvek preporučljivo da se na prvom mestu posavetujete sa pedijatrom pre upotrebe.

Ukoliko vam lekar preporuči primenu belog sleza u nekom obliku onda će vam u skladu sa bebinom kilažom, starošću i zdravstvenim problemom uskladiti terapiju odnosno doziranje.

Da bi beli slez zaista bio delotvoran, važno je da znate način na koji se priprema, a koji se razlikuje od pravljenja većine čajeva:

  • Prvo je potrebno prokuvati 1decilitar vode.
  • Zatim se ta voda ohladi do neke sobne temperature, dakle treba da bude mlaka.
  • Kada dostigne odgovarajuću temperaturu njome se prelivaju dve kafene kašičice belog sleza.
  • Potom ga ostavite da odstoji dva sata.
  • Ovo čekanje je jako važno jer za to vreme beli slez pusti svoju sluz koja je zapravo i lekovita.
Mama, dete, čaj, prehlada
Shutterstock Dete pije čaj

Ukus čaja je neutralan, međutim deca često izbegavaju ili negoduju da piju ovakvu vrstu toplog napitka, tako da slobodno možete da ga zasladite ili iscedite limun. Samo budite obazrivi ako koristite med za decu ispod godinu dana. 

Jako je važno da čaj koji koristitie uvek bude svež. To znači da se on mora spremati na svakih 12 sati. Ukoliko čaj stoji duže izgubiće na kvalitetu i delotvornosti pa njegova upotreba neće imati nikakvog smisla. 

(Yumama)