Jutra su uvek haotična, što zbog užurbanosti roditelja da se spreme, toliko i zbog klinaca koji su odmah gladni kada otvore oči. Da ne bi svaki doručak bio jednoličan i sveo se razne dečije pahuljice pune šećera, ipak je važno da obratite pažnju šta dajete vašem mališanu ujutru.

Svaka faza života zahteva fokusiranje na različite hranljive materije, od kalcijuma do gvožđa u detinjstvu do proteina i omege 3 u kasnijim uzrastima. Poznati dečiji nutricionisti vas savetuju kako da pronađete idealnu i zadravu kombinaciju za doručak vašeg deteta prema njegovom uzrastu.

Mala deca od 2 do 6 godina

Poznato je da su mališani u ovom uzrastu jako probirljivi u onome šta vole da jedu.Pedijatri su primetili kako se sve više roditelja žali kako im deca imaju zatvor. Zato je važno da svaki doručak bude pun vlakana, ne brinite se to ne znači nužno da deci nametnete da jedu ono što ne vole. Napravite im na primer omiljene vafle i dodajte sveže voće, to je idealna kombinacija sa visokim sadržajem vlakana.

Još jedno idealno rešenje, prema preporuci nutricionista. Isecite jaje na porcije veličine zalogaja, narežite tost na trakice, premažite ga avokadom ili humusom i to će detetu dati dovoljno energije do sledećeg obroka.

"Jaja i avokado obezbeđuju zdrave masti za razvoj mozga, tost daje vlakna i ugljene hidrate za energiju, a ako dodate i malo voća to će im obezbediti neke antioksidante"; navela je poznata svetska nutricioniskinja Marisa Mišelem i dodaje da jaja takođe sadrže vitamin D i gvožđe, koji su važni za razvoj kostiju i mišića.

dečak-doručak-jaja.jpg
Shutterstock Dečak jede jaje

Školski uzrast

Ključni za ovaj period su kalcijum i vitamin D, a deca ih uglavnom ne unose u dovoljnim količinama koje su nepohodne posebno za razvoj kostiju i jakih zuba, pokazala su istraživanja. "Važno je izgraditi zalihe kalcijuma dok je dete malo, jer kada starite, apsorpcija ovog vitamina se smanjuje", rekao je nutricionista Anderson Heins.

Jedan jednostavan način da osigurate da vaše dete dobije dovoljno kalcijuma i vitamina D je smuti. Kombinacija voća za ugljene hidrate i slatkoću, orašasti plodovi za zdrave masnoće i sitost, jogurt i mleko za proteine i kalcijum...sve dobro izmiksajte i jako brzo imate zdrav obrok za vaše dete.

Heins ističe da jedna šolja mleka obezbeđuje 200 mg kalcijuma, to je 20 odsto preporučenog dnevnog unosa, što je 1000 mg za decu ove starosne grupe.

(Yumama)