Poreklo recepta vezuje se za Austriju, gde se tradicionalno poslužuje sa toplim kompotom od šljiva, ali se serviraju i sa pireom od jabuka. Naravno, sve varijacije dolaze u obzira, možete ga preliti i sa čokoladom ili jednostavno preko staviti med ili prah šećer.

Sastojci za 2 osobe:

  • 4 jaja
  • 1,5 dl mleka
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera u prahu
  • 120 g brašna
  • malo karamel-vanila šećera
  • ulje za prženje

Način pripreme:

1. Napraviti preliv od smrznutog voća i šećera. U odgovarajuću posudu dodati voće i šećer i kuvati dok se šećer ne otopi.

2.Odvojiti žumance od belanaca. U belanca staviti prstohvat soli i umutiti čvrst šam.

3.U drugoj posudi umutiti prvo žumanca, mleko, šećer u prahu i karamel-vanila šećer. Kada se svi sastojci sjedine dodati brašno i dobro promešati. U ovu masu lagano umešati belanca da se dobije vazdušasta masa.

4.U dobro zagrejan tiganj sa malo ulja, sipati masu i peći, prvo jednu pa drugu stranu, nakon toga drvenim varjačama usitniti testo na sitne komade i još malo pržiti dok ne porumeni.

5.Servirati na odgovarajući tanjir, i napravite razne kombinacije preliva po vašem ukusu.

Prijatno!