Da bi deca bila zdrava, ponekad nije dovoljno samo da jedu zdrave namirnice, već i da znaju koliko su one korisne i hranljive.

A kako to da saznaju nego tako što ćete ih približiti prirodi i tako prirodu približiti njihovom biću.

Način da deca projedu povrće

Ukoliko vaše dete nije ljubitelj voća i povrća, pokušajte da ga pustite da ga samo, odnosno uz vašu pomoć, uzgaja u svom dvorištu. Ako živite u stanu, opredelite se za saksijsku sadnju. I čudo će se desiti!

Deca koja gaje biljke jedu sve!

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of American Dietetic Association, pokazalo je da će deca verovatno pojesti povrće ako budu učestvovala u uzgoju sopstvenog. Predškolci koji su gajili biljke, dva puta više su konzumirali sveže voće i povrće od onih koji nisu nikada videli kako izgleda gajenje. Grupa mini vrtlara koja je učestvovala u istraživanju, preferirala je ukus svežih proizvoda, za razliku od onih koji nisu imali to iskustvo.

Mali baštovani zavole prirodu

Još jedno istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu Florida, pokazalo je da se efekti baštovanstva sa decom nastavljaju i u odraslom uzrastu, jer su studenti jeli više voća i povrća ako su bili uzgajivači.

Osim toga, to samo po sebi jača imunitet. Zemlja izlaže decu klicama koje im pomažu u izgradnji jakog imunog sistema, čime se spontano radi na zdravlju. Istraživači su primetili da mališani koji dolaze u kontakt sa više mikroba tokom odrastanja, imaju niže stope alergija. Takođe, deca koja su napolju, među biljkama, su srećnija, zdravija, kreativnija i slobodnija.

yumama/magazin.novosti