"Moja ćerka dobro zna šta se dešava kada jede slatkiše celog dana. Iskusila je to, a ja rado o tome pričam", interesantnu priču započinje jedna mama.

"Obavezno pojedi šargarepu i sendvič koje sam ti spakovala - dobacila sam ćerki pre nego što je ušla u školu. Obična rečenica koju verovatno svaki roditelj kaže svom detetu. I ona mi je rekla 'naravno da hoću'. Nije to rekla da bi mi udovoljila. Znam da je to zaista mislila, uprkos tome što joj je 11. rođendan i što sa sobom nosi kutije i kutuje kolača za drugare.

Njen osmi rođendan bio je potpuno van naših uobičajenih aktivnosti. Pao je na poslednji dan odmora. Prvo smo imali rođendanski doručak u kafiću (jela je sladoled i palačinke), onda je posle toga pojela još sladoleda. Onda smo otišli na ručak (njen omiljeni lanac restorana brze hrane). Onda smo otišli do moje prijateljice koja je u njenu čast spremila kolače. Onda smo otišle dalje da slavimo, a ona je usput u kolima lizala lizalice. Onda se našla sa drugarima, sa kojima je uživala u čipsu i čokoladi.

A onda je počela da se oseća loše i tek tad sam shvatila da moje dete celog dana nije pojelo ništa osim šećera i masne, nezdrave hrane. Mi, odrasli, nismo učestvovali u tome.

Rezultat je bio užasan - stomak je toliko boleo da nije mogla da stavi ništa u usta. Sedela sam sa njom u sobi pokušavajući da je uspavam i kriveći sebe što sam toliko podlegla uzbuđenju da sam zaboravila da joj skrenem pažnju da je toliko slatkiša neprihvatljivo - čak i kada joj je rođendan.

Bio je to užasan kraj divnog dana, ali sada znamo šta se dešava kada se častimo celog dana. Sada, kad joj kažem da obavezno pojede šargarepu, zna zašto joj to govorim. Zna da ima izbor - ili će pojesti tu šargarepu i uživati u danu a potom zadovoljna leći u krevet, ili će šargarepu preskočiti i u pet se prosto srušiti u krevet.

Mi, roditelji, često upozoravamo decu na stvari koje im se nikad ne dese - sunčanica, karijes, pad sa bicikla, previše šećera. I iako mi je žao što je tako provela svoj osmi rođendan, drago mi je što joj se to desilo tada, kada je već dovoljno velika da shvati šta joj se dešava. To znači da mi danas ne prevrće očima kada joj kažem da mora da slisti svo povrće sa tanjira. Naprotiv, to radi i sama, bez mog upozorenja", upozorila je majka.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)