Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dece: Šta uzrokuje afte, zadah i soor?

Neprijatan zadah, pojava afti u ustima ili beličastog sloja na jeziku, mogu da budu sasvim bezopasne pojave, ali ponekad ukazuju na neki prateći zdravstveni problem. Šta sve treba da znate o ovim pojavama?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Neprijatan zadah

Mnoga deca ponekad imaju loš zadah. Najčešće se radi o neadekvatnoj higijeni usne duplje - možda zato što se detetu popušta kada mu se ne peru zubići, ili zato što četkica ne dopire do svih mesta gde se zaglavljuju ostaci hrane.

Najčešći razlozi za neprijatan zadah

1. Slaba higijena usta

Bakterije koje „normalno“ žive u ustima, dolaze u dodir sa ostacima hrane. Međutim, često se dešava da se oni zaglave između zuba ili u džepovima desni, ili se zadržavaju na jeziku, čak i na „zadnjem“ delu grla. Što se duže ostaci hrane zadrže u ustima, utoliko je zadah neprijatniji.

2. Karijes, kamenac i ranice u ustima
Ovo su česti uzročnici neprijatnog zadaha kod dece bilo kog uzrasta.

Savet +Neka vaše dete jede što više svežih jabuka. Njihov ukus i miris neutrališe neprijatne mirise u ustima.

3. Strani predmet
Zrno graška, pasulja, čak i sitna igračka ili neki drugi predmet, koji mališan može da stavi u nozdrvu, takođe mogu da izazovu loš zadah. To se naročito dešava kod dece uzrasta od dve-tri godine. Istražujući svoje telo, ona ponekad stavljaju predmete tamo gde im nije mesto!

Povezane vesti

4. Sisanje prsta ili cucle
Ako dete često sisa palac ili cuclu, na njih se putem pljuvačke prenosi neprijatan miris, ali i bakterije. One se, zatim, nastanjuju u ustima, pa zadah postaje sve neprijatniji.

5. Zdravstveni problemi
Ponekad bolesti kao što su upala sinusa, angina ili, čak, sezonske alergije - mogu da izazovu problem sa zadahom. Takođe, neka deca sa gastrointestinalnim problemima (gorušica, kiselina u stomaku, loše varenje, vraćanje hrane - takozvani refluks, neprijatan osećaj u želucu nakon jela, i slično) imaju neprijatan miris u ustima.

6. Hrana i piće
Određene namirnice kao što su crni i beli luk, sir, sok od pomorandže i gazirana pića - stvaraju neprijatan miris u ustima. Povedite računa kada dete unosi neke od navedenih namirnica da mu što pre operete zubiće.

U većini slučajeva, rešenje je dobra higijena usta. Vrlo je važno da se zubi peru ujutru i pred spavanje, a izuzetno je poželjno da to bude i nakon svakog obroka. Pranje zubića treba da traje najmanje jedan minut, a obavezno je i da se detetu istrlja i jezik.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica