Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečja ishrana: Recepti za pripremu obroka za decu od pet do sedam godina

Zadovoljavajuća ishrana u predškolskom uzrastu mora da obezbedi odgovarajuću količinu kalorija i hranljivih sastojaka.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Decu uzrasta od pet do sedam godina je lakše hraniti nego mlađu, jer uživaju u jelu i rado prihvataju nove ukuse. U ovom uzrastu, detetu je potrebno oko 1800 kalorija dnevno. 

RECEPTI

Zapečen plavi patlidžan

Potrebno je: manji plavi patlidžan, manja glavica crnog luka, manji koren celera, trećina šolje mleka, četvrtina šolje rendanog sira, trećina šolje prezli, dva šnita kuvane slanine.

Priprema: Oljuštiti i iseći patlidžan, staviti da odstoji u hladnoj vodi deset minuta. Zatim u ključaloj vodi kuvati sa lukom i celerom dok ne omekša, ocediti i izgnječiti. Dodati sir, mleko, prezle, staviti u vatrostalni sud, po vrhu poređati slaninu. Peći otklopljeno na 175 stepeni, 35 minuta.

Povezane vesti

Kelj sa krompirom

Potrebno je: pola šolje isečenog kelja, jedan krompir - oljušten, isečen na kockice, pola glavice crnog luka, čen belog luka, kašičica maslinovog ulja.

Priprema: Na umereno zagrejanom maslinovom ulju izdinstati sitno iseckan crni i beli luk, dva-tri minuta, dodati krompir, naliti hladnom vodom, kuvati poklopljeno deset minuta. Otklopiti, dodati kelj i otklopljeno kuvati još oko deset minuta (paziti da se ne prekuva). Servirati sa pečenim ili kuvanim pilećim mesom.

Pire od krompira, paškanata i belog luka

Potrebno je: dva krompira isečena na kocke, pola pakovanja krem sira, dva paškanata isečena na četvrtine, pola male glavice crnog luka - iseckane, tri čena belog luka.

Priprema: Skuvati krompir, paškanat i beli luk. Ocediti, dodati ostale sastojke, napraviti pire. Odmah servirati.

Špargla sa pirinčem

Potrebno je: 100 grama špargli, pola šolje pirinča, čen belog luka, kašičica butera, pola kašičice parmezana.

Priprema: Očistiti i oprati šparglu, odstraniti joj krajeve, iseći na delove dužine tri centimetra. Skuvati stabljike u malo posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Zagrejati buter, blago prodinstati beli luk i šparglu nekoliko minuta. Dodati pirinač, promešati varjačom, naliti vodom i kuvati dok pirinač ne omekša.

Cvekla iz turšije sa krastavcem

Potrebno je: jedna cvekla iz turšije ili dve kašike isečene kisele cvekle,  manja glavica crnog luka, manji krastavac - oljušten, bez semena, pola  kašičice mirođije, kašičica maslinovog ulja.

Priprema: Pomešati sve sastojke neposredno pre serviranja.

Zapečena pileća prsa sa artičokama

Potrebno je: dve polovine pilećih prsa - odvojenih od kože i kostiju, 250 grama obarenih artičoka, 100 grama šampinjona - isečenih na listiće, dve kašičice butera, kašika brašna.

Priprema: Na buteru propržiti polovine pilećih prsa dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi ih i staviti u vatrostalnu činiju, a preko njih jezgra artičoka. U tiganj spustiti šampinjone, prodinstati ih nekoliko minuta dok ne potamne. Dodati brašno da bi se dobio sos, preliti ga preko piletine i artičoka. Staviti u rernu na 175 stepeni i zapeći 45 minuta.

Jagnjeća džigerica

Potrebno je: četiri parčeta jagnjeće džigerice, glavica crnog luka - isečena na kockice, jedna šargarepa, jedna crvena paprika (očišćena od semena i iseckana), jedna zelena paprika (očišćena od semena, isečena), šolja supe, kašičica instant pirea od krompira, dve kašičice maslinovog ulja.

Priprema: Propržiti luk na ulju dok ne postane staklast. Dodati džigericu i nastaviti prženje pet do deset minuta. Dodati rendanu šargarepu i seckanu papriku i propržiti još dva-tri minuta. Dodati prah za pire (instant pire) i supu i prokuvati još deset minuta. Servirati sa pireom od krompira i zelenim povrćem.

Zimski gulaš

Potrebno je: 450 grama junećeg bifteka, 800 mililitara supe, velika glavica crnog luka, dve šargarepe (oljuštene i izrendane), jedan paškanat, šoljica paradajz pirea, kašika maslinovog ulja, kašičica iseckanog peršuna.

Priprema: Zagrejati rernu na 190 stepeni. Iseći meso na kocke. Na ulju propržiti luk dok ne postane staklast, dodati meso i propržiti dok se ne uhvati smeđa korica. Sipati supu, dodati isečeno povrće i pire od paradajza. Smanjiti temperaturu rerne na 170 stepeni i zapeći oko jedan sat. Servirati sa pečenim krompirom i zelenim povrćem.

Riblja pita

Potrebno je: jedan veliki riblji filet, 300 mililitara mleka, 450 grama kuvanog propasiranog krompira, dva jajeta, kašičica svežeg peršuna.

Za sos: kašičica butera, dve kašičice brašna, mleko u kome se riba kuvala, kašičica sitno iseckanog peršuna.

Priprema: Zagrejati rernu na 190 stepeni. Obariti ribu. Za to vreme skuvati jaja. Izvaditi ribu i staviti je u posudu u kojoj će se peći. Za to vreme skuvati sos. Zagrejati buter, staviti brašno i naliti mlekom, mešati dok se ne dobije sos, dodati peršun. Jaja oljuštiti i isitniti, staviti preko ribe, preliti sosom, pa prekriti pireom od krompira. Peći oko 30 minuta. Servirati sa kuvanim brokolijem i šargarepom.

Pečena tunjevina i makarone

Potrebno je: konzerva tunjevine, 400 grama paradajza isečenog na tanke kriške, mala tikvica (isečena na kriške), glavica crnog luka (iseckana), pola crvene paprike (očišćene od semena i isečene na kockice), pola žute paprike (očišćene i isečene na kockice), čen belog luka (isitnjen), 100 grama makarona, kašičica maslinovog ulja, malo rendanog sira.

Priprema: Propržiti beli i crni luk na maslinovom ulju, dodati ostalo povrće i dinstati još 15 minuta. Za to vreme skuvati makarone, ocediti, pomešati sa tunjevinom i povrćem. Sipati u vatrostalnu posudu, posuti rendanim sirom, zapeći u rerni oko 15 minuta.

Riblji pilav

Potrebno je: šolja integralnog pirinča, 200 grama mladog kukuruza, konzerva tunjevine, glavica crnog luka (iseckana), kašičica maslinovog ulja, malo butera, pola kašičice iseckanog peršuna.

Priprema: Pirinač oprati i skuvati u ključaloj vodi 25-30 minuta. U međuvremenu izdinstati luk na maslinovom ulju, pa ga staviti u vatrostalni sud. Dodati kuvani pirinač, tunjevinu, kukuruz i peršun. Poprskati istopljenim buterom i zapeći u rerni 20 minuta na 175 stepeni.

Dinstana riba sa povrćem

Potrebno je: 450 grama ribljih fileta, 250 mililitara supe, dva zrela paradajza, kašika paradajz pirea, glavica crnog luka (iseckana), jedna šargarepa (rendana), čen belog luka (isitnjen), kašičica maslinovog ulja, pola kašičice isitnjenog peršuna, list lorbera.

Priprema: U šerpi zagrejati maslinovo ulje, propržiti crni i beli luk. Dodati ribu, dinstati pet minuta. Dodati šargarepu, supu i ostale sastojke osim peršuna, kuvati 30 do 35 minuta. Posuti seckanim peršunom i servirati.

Pečene paprike sa tikvom

Potrebno je: jedna crvena paprika (isečena na pola, očišćena od semena), glavica crnog luka, jedna šargarepa (izrendana), mala bela tikva (oljuštena i isitnjena), dve kašičice maslinovog ulja, kašičica isitnjenog peršuna.

Priprema: Zagrejati rernu na 175 stepeni. U vatrostalni sud staviti papriku, preliti maslinovim uljem i peći 20 do 30 minuta. Za to vreme izdinstati luk na maslinovom ulju, dodati šargarepu, isitnjenu tikvu i dinstati 25 minuta, dok povrće ne omekša. Kada su paprike upola pečene, oljuštiti ih, iseći i dodati ostalom povrću. Posuti peršunom.

Pasulj sa povrćem

Potrebno je: konzerva pasulja ili 400 grama kuvanog pasulja, 100 grama šampinjona (opranih, isečenih na listiće), mala tikvica (isečena na kriške), dva zrela paradajza (isečena na tanke kriške), glavica crnog luka (iseckana), kašičica maslinovog ulja, kašičica sitno iseckanog peršuna.

Priprema: Zagrejati maslinovo ulje, izdinstati luk, dodati šampinjone, tikvicu i paradajz, kuvati dok povrće ne omekša. Dodati kuvani pasulj, kuvati još oko 20 minuta na tihoj vatri i posuti peršunom pre serviranja.

Povezane vesti

Pečena jaja

Potrebno je: 100 grama mladog kukuruza, jedno jaje, pola kašičice butera, malo mleka.

Priprema: Namazati buterom vatrostalni sud, sipati kukuruz, razbiti jaje, staviti malo butera na vrh, poprskati mlekom. Staviti u rernu zagrejanu na 175 stepeni. Peći 10 do 15 minuta. Servirati sa integralnim hlebom.

Kolač sa čokoladom i borovnicom

Potrebno je: jedno jaje, decilitar mleka, 40 grama butera, 130 grama brašna, kašicica kakaoa, 40 grama čokolade za kuvanje, kašičica kvasca u prahu, 30 grama šećera, kašika marmelade od borovnice.

Priprema: Umutiti jaje, mleko, buter. Sjediniti brašno, kakao i kvasac i  pomešati sa prethodnim sastojcima, dodati čokoladu izrendanu krupno. Staviti u korpice za kolače (po kašiku u svaku). Na vrh svakog kolača staviti po pola kašičice marmelade od borovnice. Sve staviti u već zagrejanu rernu na 175 stepeni i peći 10 do 12 minuta.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Najnovije

Vesti

Porodica