Novogodišnji i bižićni praznici svake godine donesu mnogo zadovoljstva. I pravu gozbu! Uostalom, hrana je prva na spisku kada se planira kako će se provesti dani slavlja.

Sa navršenih godinu dana, dete može da jede većinu hrane koju jedu odrasli, samo manje komade i u manjoj količini. Ipak, treba ga poštedeti one hrane koja može da izazove alergiju, kao i masne hrane, posebno zasićenih masnih kiselina koje se nalaze u majonezu, sosovima, masnom svinjskom mesu...

Za veče slavlja

Delimično korigujte novogodišnju i božićnu trpezu, prilagodivši je uzrastu vašeg mališe:  

- Servirajte mnogo svežih salata.

- Umesto majoneza upotrebite pavlaku.

- Napravite nekoliko toplih salata, npr. piletinu sa šampinjonima.       

- Servirajte jagnjeće pečenje sa pečenim krompirom i salatom od svežih krastavaca i paradajza.  

- Vaš jednogodišnjak može da se počasti parčetom posnog prasećeg pečenja bez kože, serviranog sa svežom zelenom salatom. Danas je postignuta proizvodnja znatno mršavijeg svinjskog mesa, sa više mišićne mase i manje masti. Kada se ukloni vidljiva masnoća,  svinjsko meso je slično pilećem po kalorijama i količini holesterola. Neki mršavi delovi prasećeg mesa su čak siromašniji mastima od piletine, a više od polovine masti koja je u njima pripadaju nezasićenim mastima koje snižavaju holesterol. Inače, da bi se redukovala mast, svinjsko meso treba spremati sa začinskim biljem umesto u sosu.

- Napravite napitak od banane i kivija sa sokom od jabuke, umesto da poslužite gazirano piće.

- Izbegnite prejedanje servirajući hranu u manjim porcijama.

Neka uživa, ali oprezno

Slatkiši naglo povećavaju šećer u krvi, a zatim ga naglo obaraju, pa tako povećavaju želju za slatkim. Odaberite voćne torte umesto onih sa orasima i lešnicima.

Ako dajete detetu čokoladu, neka to bude ona sa 60-70 odsto kakaoa jer održava šećer u krvi na normalnom nivou. Novogodišnji praznici su i inače period kada se uzimaju velike količine čokolade u kratkom periodu.

To neće mnogo da škodi. Ali, toliki značaj posvećen ovoj poslastici šalje detetu jasnu poruku da je ona "važna". Problem će da nastane jedino ako se sa takvom praksom nastavi (uzimanje velike količine slatkiša).

A sledećeg dana

Sledećeg dana, nakon dočeka Nove godine, napravite uobičajen doručak: musli sa mlekom ili jogurtom, ili slane palačinke, ili kuvana jaja.

Za užinu umesto slatkiša ponudite voće: banane, mandarine, zaleđene ribizle ili borovnice.

Za ručak obavezno servirajte supu ili čorbu sa dosta povrća. Sarma je tradicionalno novogodišnje jelo. Kiseli kupus je korisniji od svežeg jer ima veću zaštitnu ulogu. Glukozinolati u kiselom kupusu aktiviraju telesne antioksidantne enzime, a flavonoidi štite zidove arterija od oksidativnog oštećenja.

Sarma od kiselog kupusa ima ulogu "apetizera", sredstva za pojačanje apetita kod dece koja slabije jedu. Ona predstavlja kompletno jelo sa svim potrebnim nutrijentima (koji su sadržani u mesu, pirinču i kupusu).

Prim dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista