Posle porođaja žene prolaze kroz buru različitih emocija, što je sasvim normalno jer je u pitanju najveća životna promena, koja je pritom praćena i hormonskim promenama.

Sasvim je očekivano i da novopečene mame budu zabrinute kako će se snaći u novoj ulozi, ali mnoge od njih se suoče i sa osećajem ogromne tuge i beznađa, odnosno sa postporođajnom depresijom.

Jedna mama po imenu Laura Kuzmanović i sama je prošla kroz postporođajnu depresiju, o čemu je pisala na Instagramu kako bi pružila podršku i drugim mamama.

"Da li je moguće da u 21. veku još uvek nije podignuta svest u narodu o postporođajnoj depresiji? Da li smo se mi zapravo pomakli dalje od 19. veka? Od silnog ćutanja i zataškavanja zbog straha od osude bližnjih i okoline, desilo se da je jedno dete, nažalost u nizu, ostalo bez majke...", započela je priču ova mama, koja se dalje dotakla i sopstvenog iskustva sa postporođajnom depresijom.

"Evo čak i posle skoro tri godine, u mojoj glavi se vrti šta se sve dešavalo tokom tog perioda. Dosta toga sam i zaboravila, možda i potisnula, ali jedino što znam je onaj osećaj žalosti što sina nisam više grlila, što sam ga gledala kao teret, što sam ga posmatrala kao smetnju između mene i supruga, koji smo se bezuslovno voleli, i mi, koji smo želeli da dete... Čudan je osećaj, nešto što želiš, a ne želiš, nešto što bi trebalo najviše da voliš, ti nesvesno odbijaš... Bar je kod mene tako bilo, ti demoni u mojoj glavi su vladali".

Laura je napisala da je bilo dana kada njeno dete zaplače, a ona poželi da nestane, samo da se ta agonija završi.

"Imala sam osećaj da mi se svet rušio, a zapravo se gradio. Po nagovoru muža koji je bio podrška u svemu i jedini tada, pristala sam na razgovor sa stručnim licem. Posle par seansi mi se vid razbistrio, udahnula sam vazduh, dan je bio lep, a moje dete - najvoljenije biće. Ali, javi se i onaj osećaj krivice kao i iz samog naslova, ŽAO MI JE ŠTO TE NISAM VIŠE GRLILA kad si došao.

Eto, to je moja priča koju bi trebalo da čuješ ti što ne znaš kud udaraš, ti što nemaš podršku, TI! Što misliš da si sama. Nisi sama! Ti mnogo vrediš, jer si majka, trebaš svom detetu i trebaš sebi", napisala je ona.

Ova mama još je istakla da je načela ovu temu kako bi pomogla svima koji su prošli ili prolaze kroz postporođaju depresiju, koja se "mora prepoznati i pričati o tome bez grama stida".

Poruka ove mame podstakla je mnoge žene da govore o svom iskustvu u komentarima, a takođe su čestitale i Lauri na hrabrosti da o tome govori javno.

BONUS VIDEO:

Kako muškarac brine o ženi posle porođaja  TikTok/datdiazcouple

(Yumama/Nataša Zlatković)