Redovan i kvalitet san jako je važan za decu već od prvih dana života, kako bi se beba lepo razvijala i napredovala. Ruku na srce, bebin san je važan i za roditelje, koji tada imaju trenutak za predah, a da i ne pominjemo koliko je lakše brinuti o bebi koja je lepo raspoložena i naspavana.

I dok neki roditelji uživaju sa bebom koja lepo i redovno spava, drugi "muku muče" sa svojim mališanom kojeg je teško uspavati, često se budi... Da li su neka deca prirodno loši spavači i može li se u vezi sa tim nešto uraditi, pitali smo edukovanu savetnicu u oblasti roditeljstva, Tatjanu Javorinu.

"Zanimljivo je razmatrati gde se teorija, nauka i praksa mogu sukobiti po pitanju spavanja kod dece. U svom savetovalištu retko vidim decu sa prirodnom predispozicijom za loše spavanje, procenila bih da je to 1 u 100.000. Većinom, loše spavačke navike su posledica okruženja, a ne genetike. Iako postoje razvojni poremećaji koji mogu da utiču na spavanje, čak i ti poremećaji se mogu efikasno tretirati uz adekvatnu medicinsku dijagnostiku i terapiju. Stoga, ideja da su deca prirodno loši spavači i da se takve osobine genetski prenose je zapravo zabluda. Roditelji bi trebalo da budu oprezni i da ne prihvate ovu pretpostavku bez kritičkog razmatranja i stručnog mišljenja", rekla je za Yumamu Javorina, koja svoje savete deli i na Instagramu i veb stranici www.insprisanadecom.com.

Tatjana Javorina.jpg
Promo/inspirisanadecom.com 

Dakle, ako ne postoje prirodno loši spavači, onda je važno da od prvih dana bebe formiraju dobre navike, a Javorina nam je objasnila i kako.

"Moj savet svim roditeljima koji imaju malu bebu jeste da pre svega uspostave jasne rutine. Važno je razviti jutarnje, dnevne i noćne rutine kako bi dete naučilo da razlikuje dan od noći. Ovo podrazumeva da dete spava u mraku i bude izloženo svetlosti kada je budno. Takođe, smatram da roditelji treba da postavljaju rutine, a ne da dete samo bira kada i kako će zaspati, jer mališani još uvek ne mogu sami da procene šta je najbolje za njih".

Mnogi roditelji se žale kako im se deca često bude, a edukovana savetnica u oblasti roditeljstva nam je otkrila šta se najčešće krije iza tog problema.

"Rekla bih da su najčešći razlog buđenja dece, naravno govoreći od deci starijoj od šest meseci, negativne asocijacije sa spavanjem. Deca razvijaju jake asocijacije koje smatraju neophodnim za uspavljivanje, pa kad se probude, traže te iste uslove kako bi ponovo zaspala. Ta formirana neurokonekcija ne dozvoljava detetu kvalitetan san, a sa druge strane iscrpljuje roditelje. Ovo stvara ciklus konstantnog buđenja i otežava im da samostalno nastave da spavaju".

Dok se neke bebe i deca često bude, druge mališane je teško uspavati, pa smo od Javorine potražili savet kako da roditelji brzo uspavaju bebu ili malo dete.

Svako dete je različito i nema univerzalne formule koja će odmah rešiti sve probleme sa spavanjem, jer se oni ne razvijaju preko noći, a samim tim ne postoji čaroban štapić kojim bih mogla da pomognem iscrpljenim, umornim mamama. Moj savet roditeljima je da pažljivo prate koliko su deca budna i spremna za spavanje, kako za bebe tako i za stariju decu. Govorim o budnim prozorima naravno. Važno je izbeći čestu grešku da se prvo uspava beba pre starijeg deteta. Preporučujem da se starijem detetu prvo posveti pažnja kako bi se zadovoljile njegove emocionalne potrebe, što može pomoći u stvaranju mirnije atmosfere za spavanje i za bebu. Posebno je važno imati na umu da deca starija od dve godine, koja obično imaju samo jednu dremku, često ne podnose kasni odlazak na spavanje. Ovo suptilno usklađivanje potreba može značajno da doprinese boljem i mirnijem spavanju za celu porodicu".

Često roditelji čuju od ljudi iz okoline "pa spavao ti je popodne, kako će noćas" komentare, a Javorina objašnjava da li zaista postoji ovakva veza između dnevnog i noćnog spavanja. 

"To je u potpunosti pogrešno razmišljanje! Često na svojim društvenim platformama, predavanjima i u edukativnim materijalima ističem da je mišljenje kako dnevno spavanje otežava noćno uspavljivanje kod dece velika zabluda. Naprotiv, deca koja su premorena teže zaspe. Takođe, izostavljanje dnevnih dremki od druge godine može negativno da utiče na razvoj deteta, utičući na njegovu koncentraciju, memoriju i pažnju, što je ključno za pravilan razvoj i zadovoljenje očekivanja obrazovnog sistema i nas roditelja. Roditeljima preporučujem da zadrže dnevni san do šeste godine deteta, time mu dajući veliku prednost u odnosu na decu koja ne spavaju preko dana", zaključila je Tatjana Javorina.

BONUS VIDEO:

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen