Nekim ženama noćno znojenje posle porođaja "zagorčava život" – ne dozvoljava im da zaspe jer im je previše vruće, a mogu se javiti i jak, neprijatan miris tela, umor, nervoza...

Ponekad sve to zabrine porodilje i, svakako jeste uvek najbolje da potražite savet lekara, ali noćno znojenje ne bi trebalo mnogo da vas brine. Neprijatno jeste, ali to je zapravo način na koji se vaše telo oporavlja posle porođaja.

Naime, u vašem telu je bilo 50 odsto više krvi i telesnih tečnosti tokom trudnoće kako bi se beba dobro razvijala, a sve to više nije potrebno vašem organizmu nakon porođaja. Kako piše na sajtu klinike "Mejo", znojenje u postpartumu je način na koji se telo oslobađa viška tečnosti koje su vam bile potrebne tokom trudnoće.

Uzrok noćnog znojenja

Tokom trudnoće je telo proizvodilo hormone progesteron i estrogen u velikim količinama. Nakon porođaja nivo ovih hormona se drastično menja, što može da poveća temperaturu tela, posebno noću, te otuda znojenje.

"Tokom trudnoće se nivo estrogena i progesterona povećava, a nakon porođaja se smanjuje. Nizak nivo estrogena imitira ono što se dešava u menopauzu, pa neke žene imaju promene raspoloženja, suvoću va*ine, pored noćnog znojenja", objasnila je ginekolog akušer dr Dara Mateson Petersen.

Sve to je još izraženije ako dojite jer se povećava nivo prolaktina, hormona koji je važan za dojenje, a koji takođe drži nivo estrogena niskim.

Koliko traje noćno znojenje

Obično potraje oko dve nedelje od porođaja da se hormoni vrate u nivo pre porođaja. Noćno znojenje se tokom tog perioda postepeno smanjuje i obično ne traje duže od šest nedelja, mada neki simptomi mogu da ostanu i nešto duže.

Što se tiče samo znojenja, dok traje ne možete da uradite mnogo toga, osim da unosite dovoljno tečnosti kako ne biste dehidrirali. Takođe, birajte pamučnu posteljinu i pidžamu, a ukoliko se baš obilno znojite, možete na jastuk da stavite peškir i još jedan veliki ispod čaršava, kako ne biste nakvasili dušek.

BONUS VIDEO:

Miris tela posle porođaja TikTok/thebiggersthebetter

(Yumama/N. Z.)