Ime je jedan od prvih poklona koje roditelji daju detetu, pa je vredno pristupiti izboru na isti način kao što biramo poklone dragim osobama – za nekog drugog, ko će ga nositi celog života i treba da mu se dopada.

Koliko je ovo ime popularno?

Roditelji mogu da saznaju koja su imena u datom trenutku najmodernija, najpopularnija, najneobičnija. Kada analizirate popularnost datog imena, morate se zapitati: "Da li mi je jedinstvenost važna? I zašto?" Danas roditelji često vrše veliki pritisak na sebe da pronađu ime koje je posebno i ističe se. Međutim, zapamtite da „posebno“ jednostavno znači da vam se verovatno samo veoma dopada. „ Odbaciti ime na osnovu velike popularnosti je kao da idete u restoran i tražite od konobara da vam donese jela koja niko nikada nije naručio. Možda postoji razlog zašto niko ne donosi ovakve izbore“, kaže Laura Vatenberg, osnivač veb sajta Baby Name.

Da li volim da izgovaram ovo ime?

Nekoliko puta izgovorite naglas ime o kome razmišljate. Po mogućstvu u različitim tonovima: lepo i nežno, ali i strogo, ljutito. Modni trendovi, porodične tradicije i značenje su dobri kriterijumi za izbor imena. Ali roditelji ne treba da zaborave da izaberu ime koje vole da izgovaraju i čuju. Na kraju ćete ga izgovorati mnogo, mnogo puta.

Postoje li jake asocijacije na ovo ime?

Pokušavajući da izdvojimo dete, ponekad mu otežavamo da se uklopi. Uopšteno govoreći, izbor običnog imena koje je u kombinaciji sa prezimenom snažno povezano – pozitivno ili negativno a u vezi je i sa poznatom osobom, nekim rođakom, može otežati detetu da „obeleži“ svoje ime.

Nije li previše detinjasto?

Zapamtite da ne dajete ime samo detetu, već i odrasloj osobi. Možda je to sada slatka bebica kojoj se može tepati ali jednog dana to će biti krupan momak ili divna devojka, koja nikako neće moći da se poistoveti sa tim bebećim imenom.

Da li će detetu rušiti samopouzdanje?

Imena koja su previše čudna, koja zvuče smešno ili se rimuju sa vašim prezimenom mogu pretvoriti trenutak upoznavanja vašeg deteta kako raste, sa novim ljudima u zastrašujući događaj. Ono što vam može izgledati originalno i smešno može biti veoma teško za dete kasnije, posebno ako je stidljivo.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio