Od prvih bebinih zalogaja, sve roditelje muči isto pitanje- koju hranu koju mališan može samostalno da gricne, prvo uvesti. Nije lako ni promeniti jelovnik ako se suočimo sa dečijom anemijom, a često i tako neprijatno, bolno je kada se beba muči sa zatvorom. Na sve ove teme za Yumamu, rešenja nam je ponudila Milena Đurić stručnjak za isranu beba i dece.

Dete još uvek ne žvaće lepo, koju čvrstu hranu da uvodimo u ovom razdoblju, a koju da izbegavamo?

“Kako bi smo podstakli žvakanje kod bebe ili deteta prvo uvodimo hranu koja je mekana i koja se raspada pod prstima (najčešće je to kuvani krompir, šargarepa, banana). Prva hrana mora biti bezbedna i adekvatnog oblika za bebu. Krupniji komadi su bezbedniji za bebu za razliku od sitnijih. Takođe klizavi i okrugli komadi nisu bezbedni za bebe jer mogu lako da skliznu i izazovu zagrcnjavanje ili gušenje.

Preporuka je bebi ponuditi komadiće do 9. meseca kako bi se podstaklo žvakanje. Treba dati dovoljno prilika bebi da se upozna sa komadićima hrane prvo ispitivanjem rukicama i gledanjem nas odraslih kako žvaćemo. Deca često žvaću silikonske slamke što je isto dobra vežba za podsticanje žvakanja kod dece.”

Koje namirnice se preporučuju deci sa anemijom, pored mesa i žumanca?

Anemija je specifično stanje i kod beba i dece može biti češće jer potrebe beba za gvožđem su veće nego potrebe odrasle osobe.

Kada je ishrana u pitanju ono što pomaže je pre svega odvojiti mlečne proizvode od obroka koji je bogat gvožđem(najčešće je to ručak). Jer kalcijum iz mlečnih proizvoda smanjuje apsorpciju gvožđa.

Neke od namirnica koje su bogate gvožđem i koje treba da budu u jelovniku mališana ako postoji problem sa anemijom pored mesa i žumanceta, su zeleno lisnato povrće, mahunarke, brokoli, neke vrste riba, žitarice u zrnu, kakao (ne preporučuje se za bebe, a za decu do druge godine obratiti pažnju na količinu i koliko često je zastupljen u jelovniku). Takođe čia semenke mogu biti dobar dodatak obroku kao bi se povećao unos gvožđa, kao i neko voće( na prvom mestu bih izdvojila borovnice koje pored gvožđa su odličan izvor dijetetskih vlakana, vitamina C, vitamina K i minerala; takođe nar, crna ribizla, šljive.”

Kakav jelovnik se preporučuje bebi koja je prešla na čvrstu hranu, a ima česte zatvore?

“Zatvor kod beba može biti posledica više faktora najčešće je ishrana problem. U zavisnosti od ishrane treba obratiti pažnju na to da li je obrok preobiman i beba nije spremna za takav obrok kao i da li obrok sadrži i zdrave masnoće, na prvom mestu ekstradevičansko maslinovo ulje.

Namirnice koje se preporučuju kod beba koje imaju zatvor su ekstardevičansko maslinovo ulje, kruška, šljiva, kajsija, breskva, mleveni lan, amarant, sočivo, kukuruz itd.

Pored hrane koju treba uneti potrebno je smanjiti unos namirnica koje izazivaju zatvor kod bebe (mlečne proizvode, testeninu, krompir, šargarepu, pirinač)

Ponekad uzrok zatvora leži i u prevelikoj količini žitarica koju beba unosi ili čak previše vlakana može biti uzrok zatvora. Uz korekciju ishrane preporučuje se i adekvatan unos vode.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore