Mnogim ženama nakon porođaja potreban je oporavak - neke mame prođu brže, a nekima je potrebno više vremena. Jedna mama je još pre samog porođaja napravila pravilo 5-5-5 koje njen muž mora da poštuje.

Na društvenoj mreži Reddit objavila je svoju priču: "Sa svojom prvom i ovom trudnoćom jasno sam dala do znanja svom mužu da želim da se pridržavam pravila 5-5-5", napisala je u svom postu . "Činilo se da se bunio, ali pošto je želeo decu više od mene, pristao je."

Objasnila je šta to pravilo znači: "Prvih pet dana sam u krevetu. Ništa osim koža na kožu sa mojom ćerkom, dojenja i odmaranja. Sledećih pet dana u krevetu, što uključuje sedenje, i dalje dojenje, maženje sa bebom, rad sa sinom na vežbanju veština i obavljanje zadataka za vrtić itd. Poslednjih pet dana mogla je da bude oko kreveta, odmara se, ali radi lake poslove, savija veš, menja pelene, samo da ne stoji više od 30 minuta. U to je još uvek uključeno maženje sa bebom, dojenje bebe, rad sa sinom.

Njen muž se u početku složio, ali kada je beba stigla, nije mogao da se nosi sa tim.

"Danas mi je došao plačući i rekao da je to previše i da ne može sam. Podsetila sam ga da je pristao na to i da moram da se vratim na posao ubrzo nakon što prođe 5-5-5", napisala je ona. "Naš sin (5) je počeo da se ponaša loše kod kuće zbog stresa od novorođenčeta i nedostatka sna, ponudili smo mu da ode kod mojih roditelja u susedstvo i izgleda da je zainteresovan. Pripremili smo obroke u zamrzivaču vrednim mesec dana, tako da za večeru sve što treba da uradi je da ubaci pleh u rernu i ode na nekoliko sati. Imamo psa kojeg treba da hrani i izvodi u šetnje sa decom.

Ona je zaključila: "Molio me je da pomognem sa našim sinom koji neće mirno da sedi i da pomogne u laganom čišćenju (brisanje radnih ploča, skupljanje nereda na gomilu, itd.). Opet sam rekla ne, imam pravo na odmor i pomoći ću po kući za osam dana."

Nakon njene objave nizali su se razni komentari, a mnogi su podržali mamu:

"Pretpostavljam da su sve stvari zbog kojih on kuka stvari koje će se od vas očekivati da radite sa dvoje dece nakon što se vratite na posao?"

Mama je odgovorila: "Da, ja sam uglavnom zadužena za kuvanje, čišćenje, 90% brige o deci. Uglavnom samo hrani psa i povremeno ga šeta."

Većina ostalih komentara je ipak bila mnogo pomešana. Dok nove mame apsolutno zaslužuju da se odmore i oporave nakon porođaja, mnogi ljudi koji su komentarisali bili su zabrinuti zbog drugog sina ovog para, koji izgleda malo izostavljen iz ovih planova.

"Apsolutno zaslužujete da se odmorite – upravo ste dobili bebu i proveli ste poslednjih 9 meseci uzgajajući tu bebu. Apsolutno nema razloga da vaš muž ne može istupiti i pomoći. Takođe, pošto ste komunicirali sa njim pre porođaja i pravili planove sa unapred skuvanim obrocima, on je imao priliku da se pripremi", napisala je jedna osoba. "Ali... izgleda da se vaš sin muči; ovo je za njega velika životna promena. Shvatam da ga možete odvesti svojim roditeljima – ali zamisli to kao petogodišnjak – mama je upravo dobila novu bebu i mene se rešava. Vaš sin još uvek obrađuje i sa 5 godina ne može u potpunosti da shvati šta se sve dešava. Vaš odgovor je da ga otpratite umesto da ga zagrlite."

Dodali su: "Vaš muž treba da se angažuje, ali i vi morate da se uverite da su potrebe vašeg sina zadovoljene. On želi svoju mamu i ne treba ga oterati zbog toga." - bio je jedan od komentara, piše mother.ly.

U komentarima nam pišite šta vi mislite o maminom pravilu 5-5-5 posle porođaja?

BONUS VIDEO:

POTRESNA ISPOVEST ŽENE KOJOJ SU UZELI ČETVOROGODIŠNJE DETE: Govorio je NEĆE MENE NIKO ODVESTI, a onda...Ne mogu sebi da oprostim! Kurir televizi

(Yumama/T.A.S.)

POSLE POROĐAJA REKLA SAM MUŽU DA MORA DA POŠTUJE PRAVILO 5-5-5: Kada je stigla beba, nije izdržao ni 2 dana