Ako nakon razgovora sa drugim majkama ili zbog njihovih objava na društvenim mrežama, često razmišljate o tome kako treba više da se trudite i da budete bolja mama, ovo treba da pročitate.

Kristi Dener, majka četvoro dece je na svom blogu stlouismom.com iz perspektive bebe napisala pismo upućeno majci, koje će vas možda navesti da više cenite sve ono što svakodnevno radite i pomoći vam da se bolje osećate.

Draga mama,

Želim da znaš da si za mene posebna, iako ne moraš da imaš ništa posebno. Ti si moja mama i volim te baš takvu kakva jesi. Ponekad se pogledaš u ogledalo i vidiš samo svoje mane.

Ja gledam u tebe svakog dana i vidim tvoje prelepo lice, tvoj osmeh, tvoju ljubav kada me pogledaš. Tvoje telo je jako, niko na svetu ne grli tako lepo kao ti. Ti si dovoljna.

Ponekad pogledaš u svoj telefon i kada se vratiš u stvarni život osećaš se prazno, osećaš kao da nisi dovoljno dobra, kao da ne možeš da ispuniš standarde drugih ljudi. Ja gledam u tebe sa najsvetlije tačke mog života, niko ne može da se poredi sa tobom. Kad bi samo mogla da vidiš sebe mojim očima. Ti, mama, postavljaš standarde. Ti si dovoljna.

Znam da misliš da treba da se potrudiš više, da budeš bolja mama. Mislim da zaboravljaš koliko radiš za mene. Zaboravljaš na sve one male stvari koje radiš svakog dana, a koje su važne. Ti si dovoljna.

Često sudiš sebi u odnosu na 'lajkove' na Internetu. Ja mislim da činjenica da svakog dana činiš da se osećam tako voljeno, obožavano, govori o tebi mnogo više od reakcija nekih stranaca na društvenim mrežama. Kada bih samo mogla da ti pokažem svoju ljubav ispod tvojih objava, dala bih ti milion 'lajkova'. Ti si dovoljna.

Vidim te, mama. Možda to ne shvataš, možda neću uvek to moći da ti kažem, ali vidim te. Vidim te kada se noću probudiš da me nahraniš ili samo da proveriš da li sam dobro.

Ti si jedina osoba na svetu sa kojom želim da se mazim usred noći. Tvoje prisustvo je moj vazduh zahvaljujući kojem dišem.

Vidim da uvek sedaš poslednja da jedeš jer želiš da pre toga svi drugi budu siti. Vidim da uvek stavljaš moje potrebe na prvo mesto. Želim da znaš da je u redu da uradiš nešto lepo i za sebe.

Vidim da prva ustaješ, a poslednja ležeš u krevet. Vidim koliko si umorna posle celog dana, ali ipak nalaziš snage da mi pročitaš još jednu priču pred spavanje.

Vreme koje mi posvećuješ je utisnuto u moje srce. Hvala ti što se uvek trudiš toliko.

Vidim da se ponekad osećaš usamljeno. Vidim da ti mnogo nedostaju prijatelji, da si ponekad preplavljena svim promenama koje su se desile u tvom životu. Ali, tako sam srećna što te imam. Ovde sam za tebe, mama. Ti si ona kojoj želim da se vratim kada se uplašim nečega ili se osećam nesigurno.

Vidim koliko naporno radiš kako meni ništa ne bi nedostajalo. Vidim da uvek radiš ono što moraš, ne žališ se. Znam da ne moram da brinem ni o čemu jer si ti moja stena.Želela bih da jednog dana budem kao ti. Vidim te mama, volim te. Ti si dovoljna.

Ti si sve što mi treba.

Znaš šta? Možda to nisi znala, ali ja sam tvoj najveći obožavalac! Meni nije važno kako izgledaš, da li imaš karijeru, šta druge majke rade za svoju decu. Jer, ti si uvek tu za mene.

Kada sam tužna ili uznemirena, odmah dotrčiš kod mene da me umiriš. Kada sam srećna, vidim iskru sreće u tvojim očima. I sve je bolje sa tobom. Kada se plašim nečega, ti mi daješ hrabrost. Obični dani sa tobom su moji omiljeni dani. Jer, vidiš, mama, čak i kada se ništa specijalno ne dešava, ti si moj svet.

Nadam se, mama, da sledeći put kada se pogledaš u ogledalo, videćeš koliko si prelepa, puna ljubavi, nežna, nesebična i jaka osoba. Sledeći put kada želiš da se pogledaš u ogledalo, povedi me sa sobom. Ja ću biti odmah pored. Umesto da gledaš u svoj odraz, pogledaj način na koji te ja gledam, obožavanje vidljivo u mojim očima kada pogledam svoju voljenu mamu. Za mene, ti si lepša od svih i svega na ovom svetu.

Mama, volim te. Ti si više nego dovoljna.

Tvoja beba

BONUS VIDEO:

Mama koja ima 25 godina trudna je bez prestanka od 2014 TikTok/thechavezfamilyy

(Yumama/N. Z.)

Kad bi samo mogla da vidiš sebe mojim očima. Ti, mama, postavljaš standarde.