Do 60% žena je bar jednom patilo od cistitisa, odnosno upale mokraćne bešike. Muškarci pate od toga 8 puta ređe zbog posebnosti anatomije. Kod žena, urinarni kanal je ravan, dugačak 3-4 cm, dok je kod muškaraca u proseku 15-18 cm, pa infekcije lakše ulaze u žensku bešiku.

Ako infekcija utiče samo na tkiva njegove sluzokože, onda je cistitis nekomplikovan. Komplikacije počinju kada se bolest proširi na bubrege.

Cistitis najčešće izazivaju bakterije koje već žive u telu. Zovu se oportunistički patogeni. U većini slučajeva (70-90%), uzročnik je Ešerihije koli, koja završava na sluzokoži bešike. Na drugom mestu po učestalosti su (10-12%) je saprofitski stafilokok. Bolest mogu izazvati i enterobakterije, gljivice, klamidija i mikoplazma. Infekcija može ući u bešiku spolja, ponekad se slučajno unese tokom porođaja ili nakon umetanja urinarnog katetera.

Faktori koji povećavaju verovatnoću cistitisa kod mladih majki uključuju:

 • veliko oštećenje mekih tkiva porođajnog kanala
 • postpartalne komplikacije (mogu biti povezane sa upalom endometrijuma - unutrašnjeg sloja materice, sa dehiscencijom šavova)
 • kamenje u bubrezima i drugim delovima urinarnog sistema
 • hormonalni poremećaji
 • smanjena aktivnost imunog sistema
 • hipotermija
 • nepoštovanje pravila intimne higijene

Ako cistitis nestane, a zatim se ponovo vrati, to znači da je postao hroničan. Koji su znaci za prepoznavanje cistitisa?

Simptomi cistitisa kod žena tokom dojenja ne razlikuju se od "tradicionalne" manifestacije bolesti:

 • često mokrenje, tokom kojeg izlazi mala količina tečnosti, bolno, ponekad sa bolom i pečenjem
 • pojava želje za odlaskom u toalet ne zavisi od doba dana ili fizičke aktivnosti
 • osećaj nemogućnosti potpunog pražnjenja bešike
 • bol u donjem delu stomaka koji se pogoršava kada je bešika puna
 • bol u donjem delu leđa
 • groznica

Šta učiniti ako se pojavi cistitis?

Kada se pojave prvi simptomi cistitisa (upale mokrećne bešike), morate:

 • isključite so iz ishrane - zbog toga, sluznica bešike postaje sve upaljena i otečena,
 • pijte diuretičke biljne decokcije - pomažu da se "isperu" patogene bakterije iz tela, a imaju i antiinflamatorna i antiseptička svojstva,
 • dopuniti rezerve korisnih mikroelemenata pijenjem mineralne vode, ali ipak, kako bi se izbeglo nadimanje i iritacija creva.

Ako simptomi traju duže od pet dana, to može ukazivati na bakterijsku infekciju koja zahteva hitan tretman. Neophodno je konsultovati lekara i upozoriti ga da ste majka dojilja.

Urolog će vas poslati na analizu krvi i opšti test urina. Biće neophodno uraditi bakteriološku kulturu urina da bi se identifikovao uzročnik bolesti. Ultrazvuk bešike će pokazati zadebljanje njenih zidova i heterogenost sadržaja.

Odgovarajući tretman će pomoći u uklanjanju simptoma u roku od 3 dana. Ovu bolest ne treba prepuštati slučaju - može izazvati komplikacije.

Od kojih biljaka se preporučuju čajevi za ublažavanje simptoma kod upale mokraćne bešike:

Infuzije i decokcije lekovitih biljaka su ono što se mogu uzimati za cistitis tokom dojenja nakon konsultacije sa lekarom. Čaj od kamilice ublažava upalu, pije se nekoliko puta dnevno. Odvar od koprive preporučuje se i protiv upala i kao diuretik.

Antiseptici - kleka, šipak, listovi brusnice - takođe imaju diuretički efekat. Pogodne su i biljne mešavine sa melisom, medveđim, lanenim semenom, kantarionom. Ako vaša beba pokazuje znake alergije, moraćete da prestanete da pijete biljne decokcije i infuzije. Takođe, ne konzumirajte biljne lekove i čajeve bez konsultacije sa lekarom.

Šta lekar može prepisati?

To mogu biti biljni preparati, deluju i kao antiseptici, diuretici i antiinflamatorni agensi, pomažu kod grčeva, poboljšavaju funkciju bubrega.
Antibiotici - Rezultati kliničkih ispitivanja Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva (NHS) pokazali su da bez antibiotika cistitis u većini slučajeva nestaje u roku od četiri do devet dana, antibiotici ubrzavaju proces za oko 24 sata 2 . Međutim, ponekad ne možete bez njih prilikom lečenja cistitisa.

Koji antibakterijski lekovi su potrebni mogu se odrediti nakon urinokulture. Bez ove analize, lekar će propisati lek, na osnovu činjenice da se cistitis najčešće javlja zbog Ešerihija koli. Za razumevanje bezbedne primene antibiotika u toku dojenja značajno je poznavati karakteristike i farmakokinetičke osobine izabranog antibiotika i isključivo ih uzimati po preporuci lekara. Kod nekih antibiotika, mamama se savetuju da tokom terapije bebi daju formulu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da dojenje bude udobno i mami i bebi TikTok/thelatchrn