U hladnoj sezoni, roditelji moraju svaki put da razbijaju glavu pre šetnje: kako obući bebu da joj ne bude hladno, ali ni pretoplo. Vreme počinje polako da bude nestabilno, topli dani jeseni ustupaju mesto kišnim sa prodornim vetrom, pa je vreme i za promene u odevnim kombinacijama vaših mališana.

Istovremeno, beba nije razvila sistem termoregulacije - nakon majčine materice, dete se prilagođava spoljašnjem okruženju tokom prve godine života. To znači da ne možete izabrati odeću za njega na osnovu svojih osećanja. I na kraju, vredi uzeti u obzir da se beba ne kreće u kolicima, a potrebna mu je dodatna izolacija.

Ali pošto, po savetu pedijatara, treba redovno da idete u šetnje, a loše vreme nije razlog za otkazivanje šetnje, ostaje samo da naučite kako da pravilno oblačite dete.

Prvo pravilo: nanošenje slojeva
Iskusni roditelji imaju pravilo "oprema u tri sloja". To znači da komplet treba da sadrži osnovni sloj (pristaje uz telo), ​​srednji sloj (izolacioni) i spoljni sloj (zaštitu od vetra, hladnoće i padavina). Dete do godinu dana, pre nego što je naučilo da hoda, malo se kreće, treba da bude obučeno po skoro istom principu.

Ako je napolju vreme od 0°C do +10°C , onda beba treba da nosi:

  • pamučni bodi
  • kombinezon od flisa, savršeno zadržava toplotu, za drugi sloj (od 0 do 3 meseca) je pogodan i pleteni kombinezon ili pleteno ćebe
  • čarape
  • sezonska kapa
  • skafander ili gnezdo

Na temperaturama od 0 - +5°C na pamučno odelo za spavanje stavlja se skafander od fine vune (flis ili velur), ili se beba toplije obučena ušuška u gnezdo. Biramo toplu, pletenu kapu, a ispod nje laganu kapu, ne zaboravite na rukavice. Kapa treba da dobro pristaje uz lice i da se ne pomera nadole. Stoga, izaberite tačnu veličinu.

Na temperaturi od 0 do -9°C redosled ostaje isti: tri sloja odeće (bodi, topliji kombinezon i ćebence) ali sada treba da izolujete glavu i noge deteta - stavite pamučnu kapu ispod tople kape sa vezicama, stavite kapuljaču (u redu, ako uokviruje lice). Na nogama - tople čizme ili čarape. Biće vam potreban zimski skafander. Za dodatnu zaštitu od mraza, pokrijte bebu u kolicima ćebetom od flisa.

Van sezone i kasnije, beba treba da nosi najmanje 2-3 sloja odeće. Njihova sposobnost da zadrže toplotu zavisi od kvaliteta stvari, pa odeća treba da bude od prirodnih tkanina - pamuka, lana, akrila, vune, a gornja odeća od posebnog materijala sa izolacijom. Kada spremate dete za šetnju, potrebno je da ga presvučete u svežu odeću – kućni bodi može da bude malo vlažan (beba se znoji), ali napolju će se brzo ohladiti i potom će joj biti hladno.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako se postavlja marama za nošenje bebe keywords: beba, nosiljka, marama Tik Tok/madisonandbabies