Tokom trudnoće telo žene se menja, a posle porođaja sledi novi krug promena. Sve to može da bude izuzetno naporno, bolno ili da ometa svakodnevne aktivnosti.

Jedna porodilja se nedavno požalila da ne može da uzme bebu u ruke jer je zglobovi prstiju i kolena toliko bole. Ono što ju je posebno zabrinulo jeste to što će beba samo rasti i biti teža, a ukoliko joj se ovi bolovi zadrže, ne zna kako će moći da se stara o njoj.

Ruska doktorka ginekologije, Marija Selihova, objasnila je da u toku trudnoće dolazi do promena koje utiču ne samo na mišićno-skeletni sistem, već i na zglobove. Bolest zglobova se može pogoršati posle porođaja, a evo zašto do toga dolazi:

Uticaj progesterona

Hormon opušta ligamentni aparat žene tako da beba može da prođe kroz porođajni kanal tokom porođaja. Artikulacija karličnih kostiju treba da bude pokretljivija, a karlica proširena. Ovde se, naravno, ne radi o velikim već o malim proširenjima za nekoliko milimetara. Ali za rad mišićno-skeletnog sistema i proces rađanja, čak i takve minimalne promene igraju ogromnu ulogu.

Efekat progesterona nije ograničen samo na kosti karličnog zgloba, već utiče na sve ligamente u telu. Zbog toga nakon porođaja može da dođe do bolova u malim zglobovima, zglobovima ruku.

Porodilja, mama, beba
Shutterstock Porodilja sa bebom

Autoimune bolesti

Rađanje dece, porođaj i prekid trudnoće izazivaju razvoj autoimunih bolesti. Žene koje su sklone autoimunim procesima imaju povećan rizik od razvoja reumatoidnog artritisa, sistemskog eritomatoznog lupusa. Zbog toga, bilo kakve tegobe sa zglobovima u postporođajnom periodu zahtevaju detaljan pregled na autoimunu komponentu.

Ko je u opasnosti?

  • Žene sa prekomernom težinom.
  • Žene između 40 i 45 godina koje već imaju nedostatak estrogena koji izaziva osteoporozu, osteoartritis i slično.
  • Žene sa otežanim bolestima usled autoimunih procesa (stečene srčane mane, više puta prenete streptokokni tonzilitis, psorijaza, cirkulišuća antitela na fosfolipide).

(Yumama)