Celulit se javlja još u trudnoći i koliko god vas to ne raduje, postoji razlog zašto je on neizbežan. Povećana količina potkožne masnoće dovodi do nastanka celulita. Više masnih naslaga omogućava ženskom telu dostupnost neophodnih kalorija za razvoj ploda tokom trudnoće ali i za laktaciju nakon porođaja.

Druga stvar koja utiče na pojavu celulita, pa čak iako ne dobijete prveši kilograma u trudnoći, povezana je sa hormonalnim oscilacijama.Glavni krivac za ovo je povišen nivo estrogena koji je odgovoran za raspoređivanje masti u organizmu i dovodi do prekomernog nagomilavanja masnog tkiva.

Iako je sasvim normalno da se celulitom ne opterećujete dok ste u drugom stanju, nakon porođaja kada budete želeli da što pre vratite svoj stari izgled, želećete da ga se što pre otarasite. Međutim, budite oprezni posebno ako dojite bebu, razni tretamni koji mogu da vam pomognu da brzo eleminišite celulit i dalje treba da zaobilazite, a uz to teško da ćete pored male bebe naći vremena za masaže.

Ukoliko dojite, pravu „borbu“ protiv celulita odložite za period nakon laktacije,u slučaju da ne dojite, za pravu „borbu“ sačekajte da prodje 5 do 6 meseci, da se hormonalni status u potpunosti vrati.

Težina, merenje, kilogrami, vaga
Shutterstock Žena meri težinu

Saveti šta je najbolje da uradite za skidanje celulita nakon porođaja:

  •  dajte vremena svom telu da se oporavi.
  • nemojte odmah da jurite invazivne metode skidanja celulita, kao što su masaže i laserski tretmani, mnogi se ne preporučuju u tom periodu.
  • pijte dosta vode, nemojte konzumirati brzu hranu, prženu hranu, masno meso, sireve, kobasice, marinade i visoke kalorijske proizvode.
  • uključite blage vežbe u skladu sa vašim stanje i šetnja može da bude dovoljna dok se ne opravite.
  • održavajte svoje telo dobro hidriranim, ne dozvolite da vam kože bude suva.
  • za kraj odradite dva puta nedeljno piling tela koji možete jako jednostavno da napravite kod kuće, evo jednog predloga:
piling-kafa.jpg
Shutterstock Piling od kafe

Piling od kafe

Trebaće vam:

  • 3 kašike šećera
  • 2-3 kašike kokosovog ulja
  • 1/4 šoljica kafe

Pomešajte sve sastojke kako bi se stvorila konzistencija poput kreme i čuvajte u staklenoj posudi.Masirajte kožu nekoliko minuta koristeći čvrst pritisak i operite na kraju kao i obično.Masaža i piling pomažu koži kod protoka krvi/limfnog toka, a kofein u kafi ima sjajno dejstvo zatezanja.

I za kraj, ne žurite i nemojte da se opterećujete izgledom. Dovoljno je da napravite i ove male korake i rezultati će vremenom biti više nego vidljivi.

(Yumama)