Suvoća vagine nakon porođaja je nešto što muči veliki broj žena. Iako je pričanje o tome problemu i dalje tabu tema, treba znati da to nije ozbiljna komplikacija nakon porođaja, već ubičajna pojava koja prati oporavak vašeg tela i u većini slučajeva prolazi samo od sebe bez ikakvih ozbiljnijih terapija.

Žene sa suvom vaginalnom sluznicom žale se na:

 • Peckanje – gubitak elastičnosti
 • Iritaciju – osetljivost vaginalnog područja
 • Bolne seksualne odnose
 • Krvarenje tokom odnosa
 • Neprijatnost i nelagodnost tokom fizičke aktivnosti
 • Česte urinarne infekcije i učestalo mokrenje

Iako mnogi psihološki i fizički faktori utiču na ovu pojavi, ona se najčešće javlja nakon porođaja. Suvoća je najčešće izazvana time što se vaginalno tkivo smanjuje, postaje manje elastično i podložnije je oštećenju. Tu veliku ulogu imaju hormoni posebno estrogen, jer je on od vitalnog značaja za seksualnu želju. On najviše utiče na dotok krvi u genitalije i "podmazuje" vaginu.

Ako je bol nepodnošljiv ili ste na bilo koji način zabrinuti obavezno konsultujte vašeg ginekologa, koji će vam dati adekvatnu terapiju ili će uraditi pregled kako bi otklonio sumnju da imate infekciju ili neko drugo oboljenje zbog čega osećate tako izražene simptome.

Suvoća intimne regije, simptomi i lečenje
Foto: Shutterstock 696188545 Pregled kod ginekologa

Lečenje i ublažavanje simptoma suvoće vagine

Lokalna terapija

Upotreba lubrikanata pre i tokom odnosa. Neki lubrikanti su sa biljnim ekstraktima, a neki su neutralni. Namena im je neposredno vlaženje vagine.

Lokalni estrogenski preparati – u formi vaginalnog krema/tablete estrogen dovodi do vlaženja suve vaginalne sluznice. Tretman je relativno bezbedan jer je lokalnog karaktera, pa se izbegavaju neželjena dejstva oralno uzetih estrogena. Lokalni preparati su privremeno rešenje jer nakon prestanka korišćenja gube efekat.

Sistemska terapija

Oralni vaginalni probiotici – naučne studije potvrđuju da nedostatak estrogena tokom menopauze značajno utiče na vaginalnu floru-mikrobiotu. Manjak estrogena dovodi do manjka dobrih vaginalnih probiotskih bakterija. Vagina je osetljiv mikro-ekosistem i njegovo narušavanje može dovesti do različitih problema. Primenom probiotika iz grupe Lactobacillus-a dolazi do smanjivanja pH vrednosti i normalizacije zdravstvenog stanja kod menopauzalnih žena.

Laserski tretman

Tehnološki napredak doneo je i nove metode lečenja suvoće vagine. Laserskim neinvazivnim lokalnim tretmanom vrši se podmlađivanje ćelija, sinteza kolagena i učvršćivanje vaginalnih zidova.

urinarna infekcija.jpg
Shutterstock Bol u predelu intimne regije

Kako sprečiti suvoću vagine?

 • Piti puno vode – hidratacija je važna za ceo organizam, pa i za vaginalno područje. Unošenjem dovoljne količine vode obezbeđuje se hidriranost ćelija.
 • Izbegavati agresivne sapune i kupke – sredstva za pranje koja nisu namenjena intimnom delu imaju višu pH vrednost i mogu dovesti do iritacije i suvoće vagine. Koristite blage kupke, odgovarajućeg sastava i niske pH vrednosti.
 • Prestanak pušenja – slobodni radikali uneti dimom cigarete u organizam izazivaju oksidativni stres svih naših ćelija.
 • Jačanje mišića karlice – Kegelove vežbe. Kegelove vežbe jačaju mišiće karlice i time pružaju potporu svim karličnim organima. Takođe, ove vežbe dovode do bolje cirkulacije i prokrvljenosti u intimnom području i neguju mišićni tonus vaginalnog zida.
 • Ne skraćivati predigru – duža predigra obezbeđuje fiziološko vlaženje vaginalne sluznice.
 • Koristiti oralne vaginalne probiotike – probiotici doprinose održavanju zdrave vaginalne flore-mikrobiote, održavaju pH vrednost vagine u optimalnom opsegu, sprečavaju urinarne i vaginalne infekcije.

(Yumama)