Većina žena se nakon porođaja suočava sa velikim gubitkom kose. Hormoni su najveći razlog za promene i proces opadanja kose nakon porođaja. Tokom trudnoće, gubitak kose se smanjuje zbog visokog nivoa estrogena. Nakon porođaja, kada nivo hormona opada, vaša kosa nadoknađuje izgubljeno vreme opadanjem u mnogo većim količinama nego što je to uobičajeno i normalno.

Ukupna količina gubitka kose sigurno nije veća od one koju ste izgubili tokom poslednjih devet meseci. Sada imate taj doživljaj, jer se opadanje kose posle porođaja dešava odjednom i čini se ubrzano. Iako postoje brojni medicinskih preparata koji će vam sigurno pomoći, probajte prvo jednostavne i pririodne načini da ubrzate rast kose nakon porođaja.

Češće šišanje

Iako se čini kao banalan savet, zapravo nije. Potrebno je češće šišanje suvih i ispucalih krajeva kako bi vaša kosa rasla zdravo. Šišanje će vas osloboditi suvih krajeva koji kidaju i lome kosu. Takođe, vraća kosi volumen, elastičnost i sjaj. Neredovno šišanje može jako oslabiti dlaku, pa kosa tada sporije i raste. Zatim, zbog suvih i rascvetalih krajeva kosa može izgubiti na dužini, volumenu i gustini, jer će biti deformisana.

Redovnim šišanjem suvih i ispucalih vrhova čuvate svežinu, snagu i hidriranost strukture vaše prirodne kose. Tako jačate njen koren, a kosa na taj način ima mogućnost da zdravo i normanom brzinom raste.

šišanje-kosa.jpg
Shutterstock Šišanje kose

Cirkulacija vlasišta

Dobra cirkulacija kože glave pomaže da vlasište bude zdravo i da ojačava folikule dlaka, što utiče na brži rast kose. Zato je potrebno svako jutro posebno posle spavanja dobro da je očešljate, najbolje četkom od prirodne dlake, kako biste podstakli cirkulaciju kože glave, a onda i da četkom rasporedite sebum ravnomerno po dužini kose. Svako veče pred spavanje se očešljajte, kako biste ravnomerno rasporedili prirodna ulja sa vlasišta po celoj kosi.

Izbacite svakodnevno pranje kose

Kosa se svakodnevno prirodno masti, tj. luče se prirodna ulja sa skalpa kože glave. Pritom, svako svakodnevno stilizovanje, nanošenje kozmetike za kosu, češljanje, dodirivanje prstima, češkanje i slično dodatno utiče da se kosa još brže zamasti. Važno je da znate da kada je kosa masna ili neoprana to veoma mnogo pomaže oko zdravog i brzog rasta. 

Šamponiranjem, tj. pranjem kose samo nekoliko dana nedeljno (recimo tri ili četiri puta u toku nedelje), omogućićete vašoj kosi prirodnu obnovu, hidrataciju i jačanje. Svakodnevnim pranjem brže skida se zaštitini sloj sa nje, pa je kosa sklona bržem sušenju, pucanju i kidanju. U tom slučaju, kada je nezaštićena sporije i raste.

kosa-pranje.jpg
Shutterstock Pranje kose

Vruća voda isušuje kosu. Pored toga, vrela voda može lako dehidrirati kožu, odnosno osetljivo i tanko vlasište. Na sve to, važno je naglasiti i sledeće – mokra kosa podložnija je kidanju, pa je bitno i pravilno pranje. Zato je prilikom pranja idealno je da voda bude mlaka (ne hladna, ne pretopla) kako bi ojačala kosu i pojačala cirkulaciju. Tokom pranja poželjno je i da blagim pokretima masirate kožu glave. To je važno zbog toga masaža glave poboljšava zdrav i brzi rast kose i takođe povećava cirkulaciju na površini kože glave.

Vitamini isto imaju veoma značajnu ulogu kada je u pitanju jačanje i rast kose. Najvažniji vitamini za kosu su:

  • omega 3 masne kiseline (riblje ulje) – pomažu da imate uvek lepu, zdravu u gustu kosu;
  • omega 6 masne kiseline – stimulišu rast kose i poboljšavanju njeno zdravlje;
  • cink za rast kose – utiče direktno da smanji gubitak, a što se tiče rasta kose važan je jer pomaže da lojne žlezde na koži glave i
  • folikuli dlaka normalno funkcionišu;
  • vitamin C – ojačava kosu, sprečava da se istanjuje, slabi i ošteti;
  • gvožđe – nedostatak gvožđa utiče na slabljenje kose i njen gubitak;
  • vitamin D – stimuliše rast kose, odnosno podstiče folikule dlaka na pravilan i zdrav brži rast. Nedostatak vitamina D dovodi do težih stanja gubitka kose, kao što je alopecija;
  • vitamin B – obnavlja kosu, smanjuje opadanje i pomaže u prenosu koseonika i hranljivih materija u kožu glave i koren;
  • vitamin E – ubrzava cirkulaciju, poboljšava rast kose i vraća volumen kosi.

(Yumama)