Nije retko da roditelji primete ružičasti pečat na koži svoje novorođene bebe. U pitanju je nevus simpleks ili takozvani 'rodin ugriz' ili 'anđeoski poljubac', a otprilike jedna od tri bebe se rađaju sa ovim karakterističnim belegom.

Trag koji vidite je zapravo skup sićušnih krvnih sudova - kapilara, ispod kože vaše bebe. 

Zbog čega neke bebe imaju 'rodin ugriz'?

Kako je vaša beba rasla u materici, sitni krvni sudovi ispod njene kože su se rastezali ili širili. Kroz njih je prolazilo više krvi, a kako su bebini krvni sudovi blizu površine njihove kože, ružičasta ili crvena boja se vide kroz kožu.

Možda ćete primetiti i da boja postaje jača kada beba plače, napreže se ili kada joj je vrućina. Ove promene su rezultat većeg dotoka krvi u to područje, a ako se nežno pritisne može da postane bleđi.

Beba, beleg, rodin ugriz
Shutterstock Rodin ugriz kod bebe

Gde se pojavljuje 'rodin ugriz'?

Možete ih primetiti na bebinoj glavi, obično na licu ili vratu. Pravi ujed rode je na potiljku vaše bebe, a ime potiče od priče o rodi koja je donela bebu roditeljima, i tom prilikom je držala za potiljak.

Taj isti znak se može nazvati 'poljubac anđela' ako se pojavi na bebinom licu. Uobičajena mesta su na čelu, između očiju ili na kapcima, nosu ili gornjoj usni.

Da li će 'rodin ugriz' nestati sam od sebe?

Većina izbledi kada dete napuni 1 do 2 godine. Neki nestaju za nekoliko meseci, ali neki ostaju i do nekoliko godina.

Trag na vratu sporije nestaje od onog na licu, ali kosa vašeg deteta bi kasnije trebala da ga prekrije.

Ako vaše dete ima ovaj beleg i posle nekoliko godina, velika je šansa da će sa njim ostati doživotno. Neće izazivati nikakve probleme, osim što nekim ljudima smeta iz estetskih razloga. Postoje laseri koji mogu da smanje vidljivost ovog belega.

Beba, beleg, rodin ugriz
Shutterstock Rodin ugriz kod bebe

Kada treba da pozovem doktora u vezi sa 'rodinim ugrizom'?

Na svakoj kontroli lekar bi trebalo da proverava sve belege koje beba ima na telu i da vas obavesti da li ima potrebe za brigom, ali većina njih je bezopasna.

Pozovite lekara ako primetite da je:

  • 'Rodin ugriz' promenio boju, nije više ni ružičast ni crvenkast.
  • Porastao je.
  • Koža oko njega je otečena.
  • Bolan je.

(Yumama)