Dolazak bebe je velika promena za sve roditelje, i dok se svako bori sam za sebe da se prilagodi novonastaloj situaciji, partneri se često udalje. Iako mnogi stručnjaci ističu da je to sasvim normalno na početku dok se "ne uhodate" sa bebom, to može da postane ozbiljan problem ako potraje duže. Bez obzira na umor i iscrpljenost koju osećate, probajte na ove načine da osnažite vaš odnos:

Vaš odnos je zapravo spoj dogovora i ljubavi

Činjenica je da vaš odnos neće više biti isti kao pre, a li to nužno ne znači da treba da bude loš. Naučnici su dokazali da se hemijski sve menja jer se nakon rođenja bebe povećava nivo oksitocina u mozgu, kako kod mame tako i kod tate. To znači da vaše malo čedo postaje vaš zajednički centar sveta. Toliko brzo i snažno da roditelji često zapuste svoj odnos. Zato se potrudite da ne otežavate posao jedan drugom, nego od početka uspostavite dogovor koji će vam pomoći da se bez stresa podjednako posvetite svojoj bebi. To će čak i još više učvrstiti vaš odnos, ako tako postupite.

U trenucima u kojima vam se čini da vam je odnos zahladio i da nemate podršku partnera, treba da se setite dogovora ili obećanja, da ćete uvek biti tu jedan za drugog i u dobru i u zlu, uostalom vaša bebe je plod ljubavi koji ste zajedno žarko želeli.

Sitnice pokazuju da je za sreću potrebno malo

Vrlo je važno da svoju sreću i zadovoljstvo nađete u malim svakodnevnim stvarima. Ne zaborvaite da mala nežnost i zagrljaj u teškim trenucima može da znači više od hiljadu reči.

Ljubav, par, seks
Shutterstock Ljubav

Vreme za partnera

Iako je to nemoguća misija kada je beba mala, probajte da ugrabite neki zajednički trenutak, bez obzira koliko ste umorni. Jako je važno da tada ne pričate o detetu niti da razmišljate o njemu, nego se posvetite nekim stvarima koji će vas zajedno opustiti. U ovim trenucima ste samo vi bitni i uživajte u njemu. Na vama je da pronađete ono što vas najviše usrećuje.

Dete će brzo da odraste, šta onda?

Faza umora, iscrpljenosti će proći i brže nego što ste očekivali. Deca rastu kao iz vode, i brzo će krenuti nekim svojim putem. Onda opet ostajete vi sa partnerom, ako dozvolite da se previše udaljite jedan od drugog, možda će posle to biti kasno da popravite. Zato treba svaki dan začiniti sitnicama. Možda vam se sve ovo čini besmisleno ili nedovoljno, ali svaka trunka nežnosti, razumevanja i podrške je sada ključ da sačuvate vaš odnos iako ste ranije mislili da je to nešto drugačije.

(Yumama)