Sasvim je normalno da nakon rođenja bebe imate višak kilograma i da vaše telo i dalje izgleda drugačije. Isto tako je normalno da želite što pre da vratite liniju i da se oslobodite viška. Gubitak kilograma posle porođaja varira za svaku ženu.

Ako odmah krenete da radite na tome i ne vidite rezultate kao ranije, zaista može za mnoge žene da bude frustrirajuće, posebno zato što sada imate pored sebe i dete i gomilu obaveza oko njega.Pre nego što padnete u očaj pročitajte razloge zašto su kilogrami i dalje tu i kako da ih na zdrav način gubite:

Vašem telu treba vremena da se oporavi

Pririoda je čudo, sada vašem telu nije prioritet da izgleda kao sa naslovne strane, već da se oporavi od trudnoći i porođaja. Hormoni i dalje čine svoje i potrebno im je da se vrate u normalu, ali i mnogim organi u vaše telu treba takođe vremena da dođu na svoje. Zato i postoji period od 6. nedelja kada ne treba da se opterećujete izgledom, već da pustite svoje telo da se oporavi. A vi za to vreme se psihički prilagodite velikoj promeni u svom životu i novim obavezama.

 Ako ne jedete dovoljno hrane, vaše telo će skladištiti masti

Sada nije trenutak da izgladnjivanjem dođete do idealne kilaže, naprotiv samo ćete se osećati gore, jer vaše telo nije spremno da na taj način gubi kilograme. Druga stvar, ukoliko dojite nedovoljan unos hrane može više da šteti nego da koristi, jer manje hrane znači i da vam se količina mleka smanjuje.

Znači sada je trenutak da se okrenete zdravoj ishrani i češćim i manjim obrocima kako ne biste osećali glad. Stručnjaci ističu da nove mame treba na dnevnom nivou da unesu oko 2500 kalorija. Ukoliko osećate pojačanu glad što je posebno izraženo kod mama koje doje, opet se trudite da ne jedete nezdravo i da se prejedate. Još jedan važan razlog za to je i što beba preko mleka unosi vaše namirnice što mnogo može da utiče na grčeve i druge stomačne probleme.

Pazite koliko vode pijete

Dehidracija je "veliki neprijatelj" gubitku kilaže. Glad nije uvek povezana samo sa hranom, ukoliko unosite manje tečnosti, vrlo je moguće da je osećate zato što ste u stvari žedni. Razmislite o tome na ovaj način: ako ostanete hidrirani, manje je verovatno da ćete se prejedati.

Pored toga, pomaže vašem telu da pravilno funkcioniše u smislu zdravlja creva, metabolizma, nivoa energije, pa čak i regulacije raspoloženja. A na frontu gubitka težine, pijenje više vode pomaže u sagorevanju masti, umesto da ih skladišti u telu.

Težina, merenje, kilogrami, vaga
Shutterstock Žena meri težinu

Iscrpljeni ste i pod stresom

Kada ste pod stresom i ne spavate – dva izuzetno česta faktora tokom postporođajnog perioda – normalno je da se borite sa održavanjem težine.

Istraživanja pokazuju da nedostatak sna dovodi do povećanja kortizola, što negativno utiče na metabolizam, a jedno istraživanje je pokazalo da žene koje spavaju pet sati ili manje po noći imaju 32 posto veće šanse da dožive veliki porast težine.

Sada je važno da se fokusirate na ono najbitnije da vi i vaša beba uspostavite rutinu koja će vremenom pomoći i vama i njoj da se bolje osećate i budete odmorniji. Kada sredite svoje misli, osećanja i prevelik umor, onda krenite da razmišljate o izgledu. Ako sve ovo stavite u jedan paket, samo ćete još više pogoršati stres i nervozu, a svi znamo da bebe to osećaju.

Možda ste počeli da vežbate prerano

Mnoge žene prebrzo se vraćaju vežbama, umesto da se fokusiraju na aktivnosti niskog intenziteta prvih nekoliko meseci kao što je šetnja. Ali, prerano intezivno vežbanje može dovesti do komplikacija kao što su dijastaza rektiusa, problemi sa karlicom ili jednostavno prenaprezanje. Obavezno se obratite lekaru pre nego što započnete rutinu vežbi nakon porođaja, i, u celini, planirajte da prvo sebi date najmanje šest do osam nedelja odmora i oporavka.

Ako zdravo pristupite svom telu i pomognete sebi i bebi da se naviknete na nov život, kilogrami će brzo nestati, ali ono što je najvažnije nemojte na njih da gledate kao na nešto ružno, već neka vas oni podsećaju na sve što ste prošli da bi vaša beba došla na ovaj svet.

(Yumama)