Vlažne maramice su jedan od proizvoda na koje se troši dosta novca. Porodice sa malom decom mogu čak i dnevno trošiti pakovanje vlažnih maramica, a njihova cena uopšte nije povoljna. Pored toga, vlažne maramice mogu imati loš uticaj na zdravlje.

Iako postoje maramice koje su napravljene na bazi vode i navodno su dosta pogodnije za dečiju kožu, njihove cena obično je paprena. Međutim, maramice koje su nešto jeftinije sadrže razne sastojke koji mogu da se zadrže na osetljivoj dečijoj koži i da dovedu do problema poput alergija i ekcema. Verovatno niste ni razmišljali o tome odakle bebi promene na koži, ali probajte da im isključite vlažne maramice jer tu može da se krije ključna stvar.

Ukoliko ne želite da trošite toliko novca na njih ili su vam jednostavno nestale a trenutno nemate mogućnost da ih nabavite, postoji način da ih sami napravite. Ne samo što ćete uštedeti dosta para i brzo imati ono što vam je potrebno, ove vlažne maramice biće potpuno bezbedne za bebinu kožu.

Potrebno vam je:

  • Rolna toalet papira ili ubrusa
  • Kašičica kokosovog ulja
  • Par kapi kupke koju beba koristi
  • Par kapi bebi ulja
  • 2 šolje prokuvane vode
Vlažne maramice, napravi sam
Printskrin, Youtube/ Do It On A Dime Napravite sami vlažne maramice za bebu

Priprema:

Isecite rolnu toalet papira ili ubrusa na pola. Jednu polovinu stavite u posudu sa poklopcem, a drugu sačuvajte kada vam bude potrebno da ih ponovo pripremite. Stavite vodu u manju šerpicu i kuvajte. Kada je proključala skinite je sa šporeta i dodajte kokosovo ulje, par kapi bebine kupke i ulja za bebe.

Sipajte tečnu smemu koju ste dobili preko toalet papira koji stoji u posudi, nakon par minuta izvucite kartonski deo iz sredine toalet papira. Lako će izaći jer je mokar, a sa sobom će povući i prvu vlažnu maramicu koju ste napravili. Stavite poklopac svaki put nakon što izvučete maramicu.

Ovako napravljene maramice trebalo bi da ostanu vlažne i sveže do nedelju dana, a ako primetite da počinju da se suše, jednostavno dodajte malo prokuvane vode da osvežite rolnu.

Koža vašeg deteta biće vam zahvalna, ali i vaš porodični budžet. Pogledajte snimak koji će vam olakšati pripremu:

(Yumama)