Japanski naučnici predlažu metodu smirivanja uplakanih beba koja pomaže ne samo da se smire, već i da ih nateraju da zaspe i ostanu da spavaju čak i nakon što ih stavite u krevetac. Studija je objavljena u Current Biology, a metoda "hodaj pa sedi", koju možete primeniti i za smirivanje bebe i za uspavljivanje, iznenađujuće je jednostavna i sastoji se od samo tri jednostavna koraka.

1. Držite bebu koja plače u naručju, hodajte okolo pet minuta da biste je umirili.
2. Nakon što beba zaspi u vašim rukama, sedite i držite bebu koja spava još pet do osam minuta.
3. Stavite bebu u krevetac.

Prirodno je da bebe vole da ih nose
Inspiracija za prvi korak ove metode, odnosno nošenje bebe unaokolo, dolazi iz prirode. Zamislite majku lavicu koja nosi svoju bebu u ustima. Takozvani transportni odgovor, koji je umirujući. Ovaj transportni odgovor se javlja kod mnogih sisara.

Naučnica Kumi Kuroda i njene kolege iz centra RIKEN u Japanu želele su da saznaju da li se isti odgovor može dobiti kod ljudskih beba.

Posmatrali su 21 bebu uzrasta od jednog do sedam meseci, upoređujući njihovo ponašanje, pokrete i otkucaje srca kao odgovor na četiri različita scenarija: da ih drže majke koje sede, da ih drže majke koje hodaju, da ih drže u pokretu. krevetac' (tj. kolevka za ljuljanje ili kolica) i stavite ih u krevetac.

Rezultati su pokazali da su bebe koje plaču najefikasnije i dosledno umirile majke u šetnji ili pokretnim krevetićima. Takođe, otkrili su da se bebe koje plaču najbolje smire i zaspu nakon što ih neko iznese u šetnju 5 minuta.

Sledeći korak je bio da ih stavimo u krevetac. Bebe koje spavaju nastavile su da spavaju ako su ih majke držale u sedećem položaju pet do osam minuta pre nego što su ih stavile u krevetac. Ako bi ih spustili pre isteka pet minuta, bebe bi se probudile i plakale. Iako su naučnici testirali različite položaje i brzine stavljanja bebe u krevetac, otkrili su da je samo držanje bebe u naručju dok je majka bila u sedećem položaju imalo zadovoljavajući efekat.

Važno je napomenuti da su tokom istraživanja posmatrane samo bebe sa svojim majkama, očevi ili dede i bake nisu uključeni. Takođe, istraživanjem je obuhvaćen samo 21 ispitanik. Štaviše, naučnici su istakli da predložena metoda nije zamišljena kao dugoročna strategija za uspavljivanje bebe, već da bebu odmah smiruje u situacijama kada ustaljena rutina uspavljivanja ne pomaže.

BONUS VIDEO: 

trik za spavanje TikTok/__allysonnn/screenshot

(Roditelji.hr/Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

Mama otkrila kako beba prespava noć TikTok/caitsjayne4