Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebin sedmi mesec: o čemu bi sve roditelji trebalo da povedu računa

U ovom periodu beba počinje da puzi, mnogo je aktivnija i često veoma uznemirana zbog razdvajanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pošto vaše dete postaje sve pokretljivije, povedite više računa o njegovoj sigurnosti - pre svega, učinite vaš dom bezbednim.

Beba nastavlja da "brblja", povremeno testirajući jačinu svog glasa. Pokazuje sve veće interesovanje za detalje, i veliku radoznalost. Shvata da neki predmeti postoje čak i ako se ne vide, a počinje i da pokazuje otpor ako je prisiljavate na nešto što ne želi.

Prvi iskorak, a verovatno i puzanje

● Sedenje postaje omiljena zabava. U sedmom mesecu, većina beba može da sedi bez pridržavanja - iako bi bilo dobro (biće vam zahvalne na tome) da u njihovoj blizini sačuvate jastuke za podupiranje, u slučaju da izgube

U sedmom mesecu, većina beba može da sedi bez pridržavanja - iako bi bilo dobro da u njihovoj blizini sačuvate jastuke za podupiranje, u slučaju da izgube ravnotežu

ravnotežu! Ipak, ravnoteža se poboljšava, pa će beba početi da se igra u sedećem položaju.  

● Kada vaše dete vidi zanimljiv predmet izvan svog domašaja,  možda će pokušati da ga uzme. Iskorak napred iz sedećeg položaja, veoma je važan pokret. Vremenom, ako nastavi sa skorakom,   počeće da se okreće na kolenima, a potom će moći i da se podigne iz tog položaja, uz dugo "protezanje". Onda će naučiti da se samo drži, pa da se podigne u četvoronožni položaj. U početku se  ljuljuška, klati napred-nazad u tom novom položaju, vežbajući za sledeći veliki pokret: puzanje. 

● Samo po sebi, puzanje ne predstavlja razvojnu prekretnicu, ali bebino razmišljanje kako da uzme predmet van svog domašaja, jeste važna prekretnica. Neke bebe "mile" na stomačiću, druge puze uz pomoć ruku i nogu, a pojedine "špartaju" na guzi - odižući je i spuštajući, pri čemu se odguruju nožicama.

Povezane vesti

Kako ko može i voli

Kada počnu da puze, deca najčešće krenu prvo unazad, dok ne shvate kako da se usmere prema napred. Doduše, neke bebe potpuno preskaču uobičajene faze i uspravljaju se naglim "izbačajem", a onda stoje ili hodaju. No, pretpostavljamo da je vaša beba sada vrlo zadovoljna time da odmah sedne i posmatra zanimljive prizore oko sebe. Uživajte u ovom vremenu, jer će beba uskoro biti u stalnom pokretu. A ko će stalno da trči za njom? Pa, zna se!

Vreme je za veliku kadu

● Beba je, verovatno, već dosta velika za kadicu u kojoj ste je ranije kupali. Ali, njeno stavljanje direktno u veliku kadu - može da bude zastrašujuće za roditelje. Jer, držanje malog, mokrog i klizavog tela deluje krajnje nepouzdano. Doduše, možete da koristite malo sedište za kupanje, sa vakuum držačima - "sisaljkama", koje se montiraju na dno kade. I to pogotovo sada, kada beba toliko uživa u sedenju. Ta sedišta često mogu i da se okreću oko svoje ose, a imaju i sigurnosni pojas, i "stočić" za igračke. U svakom slučaju, dobar su način da se beba "uvede" u veliku kadu.

● Jedno morate da zapamtite: bez obzira da li je beba u kadici ili velikoj kadi, na sedištu za kupanje ili sedi samostalno u kadici ili u kadi sa plitkom vodom - nikada ne smete da odvratite pažnju od nje - čak ni na sekund! 

Vreme za kupanje je sjajna prilika za jačanje bliskosti sa bebom, posebno nakon dugog, iscrpljujućeg dana

Potrebno je vrlo malo vremena, i vrlo malo vode da se desi nesreća. Dovoljno vam je rečeno! 

● Još jedan zabavan način da se organizuje vreme za kupanje sa vašim detetom, jeste da mu se pridružite u kadi. Ono će se osećati sigurno sa vama, a oboje možete da se opustite i uživate u vodi (i igračkama!).

● Vreme za kupanje je sjajna prilika za jačanje bliskosti sa bebom, posebno nakon dugog, iscrpljujućeg dana. Ispitajte da li je voda dobra - na starinski način - vašim laktom, jer je osetljiviji na temperaturu od vaših ruku. Proverite i da li su vam spremne neophodne stvari: peškir, peškirić za pranje, sunđer za kupanje, sapun, šampon… 

Povezane vesti

●Nakon kupanja, pažljivo izvadite bebu iz vode i brzo je pokrijte mekanim, paperjastim peškirom, a potom blagim tapkanjem osušite. Često se dešava da nije voda ta koja smeta bebama za koje se misli da ne vole kupanje, nego to što im je hladno dok čekaju onako mokre da budu obrisane.

O uznemirenosti zbog razdvajanja, strahu od nepoznatih osoba i bezbednom okruženju u ovom bebinom uzrastu, pročitajte na sledećoj strani.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica