Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beba se budi u toku noći i teško uspavljuje - u čemu roditelji greše?

Megan Faure, autorka knjige 'The Baby Sense Secret' i okupacioni terapeut, objašnjava koje su to greške koje roditelji dece koja imaju problem sa spavanjem često nesvesno čine i savetuje šta je korisno uraditi u tom slučaju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaše dete se često budi tokom noći, teško vam je da ga uspavate, a to sve i vas čini dodatno umornijim. Ako vaša beba nema miran san, nemate ga ni vi. Svom detetu morate osigurati kvalitetan san.

Ovo je 9 najvećih grešaka roditelja kod uspavljivanja:

1. Preskakanje rutine pre spavanja

Ona pomaže vašim mališanima da se opuste, a za vas je to lep način zbližavanja s detetom. - Rutina spavanja je jednostavna strategija koja čini značajnu razliku u tome koliko brzo će vaše dete zaspati i koliko će im u tome trebati vaša pomoć - otkrila je Megan Faur, autor knjige The Baby Sense Secret.

Iako se može činiti kao dugotrajan proces, dugoročno vam štedi energiju i vreme. Sat vremena pre nego što želite da vaša beba zaspi započnite s odabranom rutinom. Topla kupka vam može pomoći da opustite bebu, a nakon toga je smestite u zamračenu sobu i pustite najdraži CD s uspavankama ili čitajte priču.

Povezane vesti

2. Ignorisanje znakova umora

Uvek je važno uočiti znakove koji pokazuju da je dete umorno. Neki od tih znakova uključuju trljanje očiju, zevanje, usporenu aktivnost, nervozu, gubitak interesovanja za ljude i igru. Ako propustite te znakove koji se javljaju kada prirodno dođe vreme za uspavljivanje vašeg deteta, njegovo telo neće proizvoditi smirujući hormon melatonin.

Umesto toga, nadbubrežne žlezde proizvešće hormone koji su povezani sa stresom pa će dete biti nervozno i razdražljivo. Ako pažljivo posmatrate svoje mališane, uočićete kako se ti znakovi često pojavljuju u isto vreme.

3. Prerano odvikavanje od krevetca i navikavanje na krevet

- Ovo je klasična greška koju roditelji prave. Nemojte premestiti dete u pravi krevet sve dok se ne može samo da izađe iz krevetca - ističe Faur. Kad se dete može samo izvući iz njega tada je dobro vreme za seljenje u pravi krevet.

Povezane vesti

5. Uspavljivanje deteta gde god se nalazite

Dremanje u dečjim kolicima, automobilskom sedištu ili visokoj stolici nije dovoljno dobro jer dete ne pada u duboki i miran san. Da biste razvili naviku kvalitetnog spavanja, dete treba biti u poznatoj zoni, odnosno u prostoru u kom spava svaki dan.

Naravno, ako vam u određenom trenutku obaveze to ne dopuštaju i nalazite se negde s detetom koje je jednostavno previše umorno, pustićete ga da spava. Samo je važno paziti da to ne postane navika jer biste u suprotnom mogli imati problema prilikom uspavljivanja kod kuće.

6. Nedoslednost oko rasporeda spavanja

Doslednost je ključna za decu, pogotovo kada je reč o spavanju. Deci je potrebno redovno vreme za spavanje i razumno vreme za noćno spavanje kako bi se regulisali dnevni i noćni ciklusi hormona, a deca osećala sigurnim zbog predvidljivog rasporeda.

Raspored spavanja je važan za postavljanje unutarašnjih satova. Dosledan raspored spavanja pomoći će detetu da postane pospano i zaspi u isto vreme svaki dan. Ako se raspored neprestano menja, to je poput letenja iz jedne vremenske zone u drugu svake noći i telo ne zna kada da zaspi.

Borbe oko odlaska na spavanje često nastaju zbog nedoslednog rasporeda, budući da roditelji prerano ili prekasno pokušavaju da stave svoju decu na spavanje. Naravno, tu morate imati mesta za određenu fleksibilnost.

7. Puštanje deteta da ostane budno do kasno zbog ubeđenja da će onda više spavati

Roditelji moraju biti ujedinjeni u vaspitanju, a posebno kada je reč o poboljšanju dečjeg sna. Morate se složiti oko taktike koju ćete koristiti da bi pomogli svom detetu da nauči da se umiri i dobije kvalitetan san. U redu je da se vaše rutine malo razlikuju, ali velike odluke moraju biti dogovorene unapred.

Te odluke uključuju vreme kada beba treba na spavanje i hoćete li se oslanjati na bilo kakve navike da bi beba zaspala. To znači da jedan roditelj ne može odlučiti da je ljuljanje bebe dok ne zaspi dobar način, ako drugi roditelj to ne želi da radi kad je vreme spavanja ili usred noći.

Sedite zajedno i dogovorite se šta najbolje funkcioniše za vašu porodicu. Ako jedan od vas ustaje više od drugog, tada prednost u odlučivanju ima roditelj koji više učestvuje u uspavljivanju deteta. Zapamtite kako je biti dosledan svake noći neophodno za uspešan proces spavanja.

Povezane vesti

8. Prerano odustajanje

Nikad nije prekasno za promenu loših navika spavanja, ali roditelji treba da praktikuje strpljenje. Ako očekujete brze rezultate kada pokušavate da promenite navike koju ste stvorili poslednjih par meseci ili godina često, to baš i nije realno.

Roditelji treba da posvete dve do tri nedelje treniranju spavanja da bi videli značajne promene. Neki roditelji upadnu u zamku verujući da će se navike spavanja njihovog deteta same po sebi promeniti i da u međuvremenu moraju izdržati neprospavane noći. To jednostavno nije tačno, ističe vest. S vremenom i trudom s vaše strane, beba i čitava porodica će uskoro mirno spavati tokom noći. Kao i u bilo koji posao, i u ovaj treba uložiti trud koji će se na kraju isplatiti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica