Roditelji čine sve što mogu za bezbednost svoje dece, ali ponekad iz neznanja dovode bebe u opasnost. Naime, jedna anketa sprovedena u Velikoj Britaniji je utvrdila da roditelji širom zemlje potencijalno ugrožavaju živote svojih beba, izlažući ih riziku od sindroma iznenadne smrti odojčeta i gušenja, prenosi metro.co.uk.

Kako je objavljeno, anketa koju je sprovela fondacija The Lullaby Trust među 1.000 roditelja, čak 70 odsto njih ostavilo bebe da spavaju u njihalicama, 67 odsto je stavilo bebe da spavaju u ljuljaškama, a 61 odsto u vrećama poput lejzi bega.

Oko osam odsto roditelja je priznalo da su bebu ostavili da spava u nekom od ovih "pomagala" tokom noći, potencijalno ih izlažući opasnosti.

"Bebe su najbezbednije kada spavaju na leđima na ravnoj, čvrstoj površini, poput kreveca", istakla je izvršna direktorka Lullaby fondacije Dženi Vord. "Time ne samo da se smanjuje rizik od iznenadne smrti, već to pomaže i da bebini disajni putevi budu prohodni".

Ostavljanje beba da spavaju u položaju tako da im je telo blago nagnuto napred ili u sedećem položaju povećava rizik da im se glavica nagne napred i time se ograniči protok vazduha kroz disajne puteve.

Stručnjaci preporučuju da beba spava isključivo na ravnoj površini, na leđima, a važno je da im je glava uvek slobodna. Proizvodi poput njihalica, ljuljaški i sličnih "pomagala" za bebe mogu da budu korisni, ali je važno da uvek nadgledate dete kada je u njima i imajte na umu da nisu namenjeni da bebe u njima spavaju.

BONUS VIDEO:

Trik da beba prespava noć TikTok/babysleeptea

(Yumama/N. Z.)