Kada postanete majka, znate koliko je miran san važan da bi se vaše dete skladno razvijalo. Naročito deca u prvoj godini života imaju tendenciju da se bude nekoliko puta tokom noći i, u određenim situacijama, ne shvatate zašto se to dešava. kada dete nije gladno, ne mora da se presvuče, nije žedno, ali se opet budi tokom noći, stručnjaci savetuju da proverite jednu stvar.

Dženifer Robinson je majka dvoje dece, konsultant za spavanje dece i preduzetnica. Ona skreće pažnju na sledeću činjenicu: deca se mogu probuditi tokom noći ako je u spavaćoj sobi previše hladno ili prevruće. Takođe, navodi da i male promene temperature vazduha mogu uticati na kvalitet spavanja deteta. "Kada je dete u fazi sna koja čini prelaz između dubokog sna i trenutka buđenja, probudiće se ako temperatura u spavaćoj pada i obično se dešava oko 5 ujutru kada je najhladnije."

Za dete je važno da mu tokom noći ne oblačite dodatne slojeve odeće. Na primer, ne stavljajte mu ništa na glavu, jer to pomaže u održavanju telesne temperature i oslobađanje od toplote. Čak i ako osećate da je previše hladno, ne postavljajte izvore toplote u kući na previsoke temperature, već ih držite na nivou od 20 stepeni Celzijusa.

Tokom leta, da biste smanjili šanse da se beba probudi tokom noći zbog vrućine, vodite računa da je dobro hidrirana, da nosi široku odeću, da nije umotana u debelo ćebe. Pored toga, možete otvoriti prozor ili ostaviti vrata spavaće sobe otvorena, pod uslovom da ih zatvorite ako smatrate da je promaja ili previše hladno.

Korišćenje sobnog termometra je sjajno rešenje da dete ima odgovarajuću temperaturu u spavaćoj sobi. Dženifer Robinson je precizirala da bi idealna temperatura u dečijoj sobi trebalo da bude između 16-20 stepeni Celzijusa.

Da biste održali optimalnu temperaturu, potreban vam je sobni termometar. Dženifer Robinson kaže da ga ne treba montirati previsoko, jer je tu najtoplije, ali ni prenisko, tamo gde je hladnije. Umesto toga, poželjno je da se termometar postavi na nivou dečijeg krevetića.

Da biste bili sigurni da nije previše topli, dodirnite bebine grudi ili potiljak. Ako je koža veoma topla, a primetite i znojenje, skinite jedan ili više slojeva odeće ili smanjite sloj posteljine. Ne proveravajte tabane ili ruke, jer su hladnije od ostatka bebinog tela.

(Yumama)