Većinu vremena ja sam mama.

Kao mama, ja treba da brinem o svemu: o grafikonima rasta i ocenama, pričama za laku noć, pranju zuba, krčenju creva. I to i radim. Ja takođe brinem o domaćim zadacima, vanškolskim aktivnostima, odlascima kod zubara, užinama i uspomenama. Ja sam multitasking žena. Ja planiram. Ja kažnjavam. Ja sam mama.

Većinu vremena.

Međutim, ponekad... Ponekad sam jednostavno samo strašno umorna osoba koja jedva postiže sve. Želim da kažem deci i svim roditeljskim portalima da preuzmu moje obaveze i počnu sa žongliranjem. Iscrpljena sam. Tokom godina, primetila sam nekoliko znakova koji ukazuju da sam preumorna da bih bila mama. Ukoliko i vi primetite isto, vreme je za odmor:

1. Stalno zaboravljate... sve.

Naravno da je mamin mozak pretrpan raznim informacijama koje se svakog dana dupliraju ili ponavljaju, ali kada u jednom trenutku primetite da konstantno zaboravljate, to je očigledan znak da ste otišli u aut. Ovome slobodno mogu da dodam i često gubljenje stvari.

2. Često bez razloga planete na supruga ili decu

Da li ste u poslednje vreme često džangruzavi, a nije u pitanju PMS? 

Možda ste vikali na decu, a kasnije pomislili “Hm, možda sam preterala.”?

Možda vam suprug često prebacuje da ste neraspoloženi?

Možda je očigledno da ste samo preumorni. 

3. Često osećate umor

Da li ste primetili da kada vas ljudi pitaju kako ste uglavnom odgovarate “umorno”?

Da li skoro svake noći gotovo dopuzite do kreveta, a ustajete sa osećajem da ste umorni?

Da, da... VI STE UMORNI! 

4. Svoje svakodnevne mama-poslove odrađujete rutinski ili polovično

Da li ste vi jedna od onih mama koja za ručak pripremi supu, glavno jelo i dezert, ali sada smatrate da je samo pomfrit dovoljan dodatak.

Da li ste vi ona mama koja će s decom sedeti i satima se igrati, a sada ih pustite da se sami zabavljaju i umesto toga gledate TV?

Da li kada odete na spavanje imate osećaj da se niste dovoljno posvetili deci?

Veorovatno i niste, ali ništa ne brinite, samo vam je potreban odmor.

Međutim, šta sada?

Ukoliko vam sve gore navedeno zvuči poznato, nema potrebe da paničite, jer i dalje ste dobra mama, samo što je mamama ponekad potreban odmor. Bilo bi dobro kada biste negde otputovali, ali pošto je za većinu mama i 24 sata samoće misaona imenica, evo šta bi isto bilo od pomoći:

Prestanite da govorite ‘Da’

Mame često pristaju na sve i na sebe preuzimaju previše odgovrnosti i obaveza. Jednostavno mame se osećaju loše kada kažu ‘ne’. Međutim, ne bi trebalo. Ako ste iscrpljeni do krajnjih granica, verovatno su i mališani. Počnite da vežbate da izgovarate ‘ne’.

Vežbajte

Ako nemate novca ili vremena za vežbanje u nekom fitnes centru, uvek možete kod kuće da pustite vežbe koje će vam prijati. Vežbanje smanjuje nivo stresa i vraća izgubljenu energiju.

Isključite mobilni telefon

Mnogi nisu ni svesni koliko mobilni telefoni oduzimaju dragocenog vremena. Mamama je ovaj uređaj često kratkotrajan beg od svakodnevnice, ali ne biste verovali koliko biste se odmorili kada biste samo na jedan dan zaboravili na društvene mreže i imejlove.

Ishrana

Mame četo zaboravljaju da jedu, jer uglavnom im je na pameti da njihovi mališani budu namireni. To svakako nije dobro. Redovna i zdrava ishrana uticaće na vaše raspoloženje više nego što mislite.