Mnoge mame i tate imaju problem sa uspavljivanjem bebe, a u nekim slučajevima novorođenče spava isključivo ako ga nosite i držite u rukama. Ali, kada pokušaju bebu da prebace u krevetac, čim je spuste, oči postaju širom otvorene i kreće plač.

Nema ništa iznenađujuće u činjenici da novorođenča rado zaspi u naručju, neposredno tokom hranjenja ili odmah nakon njega. Na kraju krajeva, zračite takvu toplinu i osećaj sigurnosti! A kada se prebaci u hladan krevet, beba sve ovo gubi. Ali nema ništa dobro u ideji da stalno nosite usnulo dete u naručju.

Trebalo bi da spava u krevetiću ili kolevci jer je spavanje u ležećem položaju na ravnoj površini najbezbednija opcija spavanja za bebu. Osim toga, koliko god svima bilo teško u prvim nedeljama i mesecima bebinog života, veoma je važno u ovom trenutku da počnemo da postavljamo temelje pravilnih navika spavanja.

Dete će morati da nauči da zaspi samostalno i, bez buđenja, prelazi iz jedne faze sna u drugu. A kada beba sve vreme spava u naručju, ovo je teško naučiti. Da ne pominjemo činjenicu da vam sve ovo ne dozvoljava da se i sami opustite i normalno spavate.

Kako naučiti novorođenče da samostalno spava? Mnogi roditelji koriste povijanje u tu svrhu. Umotavanjem bebe u ćebe ili peškir, oponaša toplinu i sigurnost u skučenom prostoru koje je beba osećala u vašim rukama ili dok je još bila u vašem stomaku. Osim toga, povijanje ne dozvoljava detetu da se probudi haotičnim pokretima udova koje još uvek ne zna da kontroliše.

Ako je novorođenče već naučilo da se prevrne, umesto povijanja može se koristiti posebna vreća za spavanje. Ili stavite bebe da spavaju u maloj kolevci kako bi se osećale udobnije i bezbednije.

Pratite režim

Takođe je važno pratiti režim, prateći cikluse bebinog spavanja. Većina beba je u stanju da ostane budna oko 45 minuta, tako da vam je potrebno vreme da promenite pelene i nahranite novorođenče za to vreme. I čim primetite da je beba počela da zaspi, radije je prebacite u krevetac.

Ako se dete probudi, možete se vratiti s vremena na vreme. Ali postepeno će se naviknuti na to i osećaće se dovoljno udobno da se smiri i samo zaspi.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

SAJSI ODRŽALA NASTUP TRUDNA! Pevačica u uskoj haljini privukla pažnju: Ovako je skrivala stomak, A SADA JE OTKRILA SVE! Kurir televizija