Procenjuje se da oko 70 odsto dece ima probleme sa spavanjem barem jednu noć u nedelji, a oko 30 odsto ima ozbiljnijih i češćih problema.

Spava li vaše dete dovoljno?

Dr Skot Burges, somnolog, osmislio je tablicu za spavanje kao vodič za roditelje kako bi znali spava li njihovo dete dovoljno. Samo jedan sat manje sna par noći u nedelji može uveliko uticati na ponašanje deteta i sposobnost učenja.

Tablica spavanja:

  • 4 do 12 meseci: 12 do 16 sati sna (uključujući i popodnevna dremanja)
  • 1 do 2 godine: 11 do 14 sati sna (uključujući i popodnevna dremanja)
  • 3 do 5 godina: 10 do 13 sati sna (uključujući i popodnevna dremanja)
  • 6 do 12 godina: 9 do 12 sati sna
  • 13 do 17 godina: 8 do 10 sati sna

10 naučno dokazanih načina koji će poboljšati san deteta:

1. Drži se rasporeda spavanja i dremanja

Vreme za spavanje treba prilagoditi uzrastu deteta, ali svakako ne sme biti prekasno. Kasno vreme za spavanje, posebno nakon 22 sata, doprinosi nekvalitetnom snu.

2. Važno je da postoji rutina koja vodi ka spavanju

Uključujući opuštanje i umirujuće aktivnosti poput tople kupke, pričanje priče za laku noć, uspavanke, zagrljaj, maženje i pozdravljanje za laku noć.

bolji san kod dece
Foto: Shutterstock Dete mirno spava

3. Deca bi trebala imati udobno i poznato mesto za spavanje koje je tamno, rashlađeno i bez stvari koje odvlače pažnju

Njihove dečije sobe pretežno bi trebale služiti za spavanje. Pokušajte izbegavati upotrebljavanje spavaće sobe kao mesto gde dete provodi vreme "u kazni", zbog toga jer bi se moglo emocionalno loše osećati u tom prostoru.

4. Dopustite deci da se sami smeste i uspavaju

U suprotnom postaće zavisni o prisutnosti roditelja i neće moći zaspati bez njih. Ovo im takođe pomaže kada se probude tokom noći.

5. Izbegavaj deliti sa decom krevet

Zapamti da, iako ne izgleda uvek tako, deca imaju kvalitetniji san ako spavaju u svom krevetu.

6. Izbegavaj korištenje električnih uređaja (mobilni, televizija, računar, tableti) najmanje sat vremena pre odlaska u krevet

Uz to, ako tvoje dete ima problema sa spavanjem, pobrini se da poslednji sadržaj nije previše stimulirajući jer će to isto tako uticati na kvalitet sna.

Spavanje, deca, roditelji
Shutterstock Dete spava u krevetu sa mamom i tatom

7. Pripazi na ishranu deteta

Deca ne smeju ići u krevet gladna i trebaju imati raznovrsnu i zdravu ishranu. Mnoga istraživanja dokazala su kako brza hrana doprinosi lošem spavanju. Raniji obroci povezani su s boljim spavanjem i deca bi trebala izbegavati velike obroke neposredno pre odlaska u krevet. Također, pobrini se da dete ne konzumira kofein kojeg ima u gaziranom piću.

8. Dokazano je da fizičke vežbe tokom dana pomaže boljem i kvalitetnijem snu kod dece

Ali obavezno izbegavajte preveliku fizičku aktivnost barem 1-4 sata pre odlaska u krevet.

9. Okruženje kod kuće može imati veliki uticaj na dečiji san

Narušeni uslovi života ili sukobi u porodici takođe utiču na spavanje.Važan je način na koji se bavite njima i kako ih rešavate.

10. Deca bolje spavaju kada roditelji imaju autoritativni, dosledni, ali topli i nežni roditeljski stil i kada su njihove potrebe zadovoljene tokom dana

(Yumama)