Mnogo mališana se opire spavanju popodne dok postaju nezavisniji i zainteresovani za svet oko sebe. Međutim, otpor ne znači da je vaše dete spremno da ne spava ceo dan. Mališanima između prve i druge godine potrebno je oko jedan i po do tri sata dnevnog sna, a većina će u potpunosti da prestane sa dnevnim spavanjem do pete godine.

Ako se borite da uspavate dete koje je vidno umorno, onda je najbolje da ne odustajete od te navike već da mu pomognete da nastavi rutinu spavanja preko dana. Probajte da primenite sledeće savete:

Smanjite svoja očekivanja

Nakon prve godine dete će postepeno da izbacuje jutranje spavanje, zato ne treba da forsirate, već pomerite popodnevno spavanje ranije, odmah posle ručka. Ako je dremka previše kasno popodne poremetićete mu noćni san, jer su budni prozori sada mnogo veći nego ranije. 

Držite vreme spavanja doslednim iz dana u dan

Mališanima je potrebna rutina da bi bili mirni i odmorni. Ako vaše dete prolazi kroz iste korake svaki dan, znaće šta da očekuje i šta sleduje. Ovo se posebno odnosi na način uspavljivanja, nije važno da li ga mazite, nunate ili mu čitate knjigu pred spavanje, nemojte nikako da preskačete tu aktivnost. 

Takođe je važno da vaše dete svaki put spava na istom mestu, idealno bi bilo u svom krevetiću, nije važno da li je dan ili noć. Ovo će pomoći vašem detetu da poveže svoj krevetić sa snom i pomoći će mu da se brže smiri. Ako vaše dete ide u vrtić i tamo spava, pokušajte da sledite istu rutinu i tamo i kod kuće, nemojte odstupani od ritma čak i kada dođe vikend.

spavanje-plač.jpg
Shutterstock Dete odbija da spava

Ohrabrite svoje dete da zaspi bez vaše pomoći

Nije lako da se deca odreknu majčinog prisustva i uspavljivanja u naručju, ali to ne znači da ne treba da imate zajedničko vreme koje je uvretira za spavanje. Kada primetite da se detetu sklapaju oči poljubite ga i pustite da samo zaspi. Ovaj princip je najbolji kako i za dnevno tako i za noćno spavanje.

Ostanite čvrsti, ali mirni

Iako je frustrirajuće imati posla sa malim detetom koje neće da drema, najbolja stvar koju možete da uradite je da izbegnete oštru reakciju ili da ga oterate u krevet, tako ćete mu stvoriti još veću otpornost prema spavanju. Pokušajte da se klonite toga da spavanje postane bojno polje. Samo recite da izgleda umorno i da mu je potrebno da se odmori. Zatim zagrlite i poljubite dete, ušuškajte ga i napustite sobu.

Umesto spavanja, probajte "mirno vreme"

Ako vaše dete apsolutno odbija da drema, ostavite mu neke igračke i knjige i objasnite da je vreme da malo odmori i bude mirno. Iako se vaše dete neće osećati tako odmorno kao da je spavalo, sat ili dva bez burne igre može dosta da znači.

(Yumama)