Spremni ste da učinite sve kako biste lakše uspavali bebu i pomogili joj da spava duže? Međutim, među brojnim savetim postoje oni koji su pogrešni i koji mogu čak dodatno da uznemire bebu.

Jedna od tih saveta je onaj da "dobro izmorite bebu, kako bi lakše zaspala". Sigurno ste to makar jednom primenili, ali zbog prevelikog umora ona će biti samo još više uznemirena, češće će da se budi noću i teže ćete je uspavati.

Ako idete logikom da ukoliko je držite budnom ceo dan, da će sigurno prespavati celu noć, to kod beba ne važi. Njihovi budni prozori su kraći nego kod veće dece i prevelik umor može samo da je dodatno iscrpi i oteža joj spavanje.

Bebin nervni sistem je ostljiv na spoljne nadražaje, a san omogućava njihovu mozgu da te nadražaje obradi i da im smiri organizam. Međutim, ako nervni sistem, koji nije naviknut još na spoljni svet, izložite prejakoj stimulaciji, celi bebin organizam ulazi u stanje stresa i počinje lučiti kortizol. Potom postaje vrlo teško umiriti i uspavati bebu.

Beba, spavanje
Shutterstock Beba spava

Tokom prvih 6-8 nedelja života, bebe spavaju svakih sat i po do dva sata. Do kraja prvog meseca života, obično se pojavljuju obrasci spavanja pa ćete već moći pretpostaviti kad je vašem detetu vreme za spavanje.

(Yumama)