Pelenski osip je česta pojava kod malih beba i javlja se kao posledica kontakta između nežne kože i vlažne pelene prepune bakterija. Bebina koža je jako osetljiva i zahteva posebnu negu prvih meseci. Međutim, retko koje dete je preskočilo ovu vrstu neprijatnosti koja može da bude uporna i jako stresna i za same roditelje. I pored čestih promena pelena, nemojte da se iznenadite ako ipak primetite osip, evo šta sve može da ga izazove.

Pedijatrica Šruti Natvani objasnila je da pelesnki osip nije uvek izazavn predugim sedenjem u mokroj peleni.

''Prvi iznenađujući razlog zbog kojeg vaše dete može patiti je ako ste nedavno započeli sa unosom čvrste hrane. Naime, kad svoju bebu počnete navikavati na čvrstu hranu, videćete da će njihova stolica postati gušća i obično tamnije boje. Takođe, možete primijetiti da promena ishrane ponekad može povećati učestalost stolice kod vašeg deteta i pH, što povećava šanse za pelenski osip", rekla je pedijatrica.

Drugi razlog zašto bi vaša beba mogla imati osip jest ako ste je previše često prali. Natvani tvrdi da, iako je pranje ključni deo vaše dnevne rutine, bebe sa osetljivom kožom mogu biti sklonije osipu ako preterate.

Pelene, osip
Shutterstock Pelenski osip kod bebe

''Pranje i čišćenje deteta igra ključnu ulogu u uklanjanju urina i fekalija, ali neke bebe mogu imati osetljivu kožu i preterano ili snažno brisanje i često pranje sapunom može iritirati njihovu kožu, što može povećati rizik od pelenskog osipa", dodaje pedijatrica.

''Kako biste to sprečeli, preporučila bih korištenje tufera i mlake vode kako biste nežno očistili bebinu guzu. Ako koristite maramice, pokušajte koristiti maramice bez alkohola i mirisa jer i one mogu iritirati kožu. Isto tako, uvek pustite da se područje na koje nanosite pelenu najpre dobro osuši, pa tek onda stavite novu pelenu.''

Na kraju, pedijatrica upozorava da, ako vaše dete ima dijareju ili mekanu stolicu, to takođe može uzrokovati gadan osip.

''Pelenski osip može da se pojavi kada je bebina koža u dugotrajnom kontaktu sa urinom i izmetom. Naravno, činjenica je da im morate češće menjati pelene kada imaju dijareju, a upravo zbog povećanog pH stolice i povećane količine stolice povećava se rizik od pelenskog osipa'', dodaje dr Natvani.

(Yumama)