Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO NE TREBA NIKADA DA IGNORIŠETE PLAČ BEBE: Posledice se primećuju tek u kasnijem razvoju, a evo kako da je umirite

Dug i konstantan plač bebe može da ostavi ozbiljne posledice na dete u kasnijem razvoju.

 beba-plač-spavanje.jpg Izvor: Shutterstock

Plač tokom ranih meseci može da modifikuje sistem neurotransmitera, što dovodi do strukturalnih i funkcionalnih promena u mozgu. Te promene su slične onima koje se mogu videti kod depresivnih odraslih osoba.

Ako bebu pustite da plače, to bi moglo i da izazove pojačano lučenje adrenalina, što uvećava šanse da kasnije tokom razvoja i u životu dete bude agresivno, impulsivnog ponašanja i nasilno.Negativna posledica može da bude abnormalno visok nivo hormona stresa – kortizola, što koči razvoj nervnog tkiva u mozgu.

Ignorisanje bebinog plakanja potiskuje i rast i imuni sistem, zbog čega su podložniji raznim infekcijama. Jedna studija je pokazala da tek rođene bebe čiji je plač zanemarivan nisu razvila zdrave intelektualne i socijalne veštine, te su imala teškoće u obuzdavanju svojih emocija.Kada su bebice fizički odvojene od svojih roditelja, aktiviraju se odgovori na bol koji dovode do hormonskih promena. 

 Grčevi, beba, plač
Beba plače zbog grčeva
Izvor: Shutterstock

Plakanje i smejanje su načini komunikacije posebno male dece.Oni plaču zbog raznih stvari: bilo kad su gladna, bilo da ih nešto boli, bilo da imaju nekakvu nelagodu ili jednostavno potrebu za fizičkim kontaktom.

Baš kao i na smeh, i na plač se mora odgovoriti pozitivnom reakcijom, i to tako da dete oseti da su njegova osećanja prihvaćena. Ignorisanje bebinog plakanja šalje poruku da su tuga i bes neprihvatljivi, da se suzbijaju njihove emocije, što ih čini razdražljivijom.

 Dojenje, mama, beba
Srećna mama doji bebu
Izvor: ShutterstockPostoje brojni načini da umirite vašu bebu – dojenjem, stvaranje zvukova koji su joj poznati dok je bila u vašem stomaku ili kreiranje umirujućeg okruženja i pridržavanja rutine spavanja, zatim dodir kože o kožu stimuliše oslobađanje oksitocina, hormona sreće... U stomaku beba se nalazila u prostoru koji se non-stop pomerao, mrdao, tako da je, recimo, ljujuškanje pokret koji je najviše umiruje, jer tako u sebi stvara osećaj sigurnosti.

Zato koliko god vam bilo stresno da svaki put smirujete bebu, zapamtite to je faza koja će proći. Vaša blizina je sve što je bebi potrebno da bi se umirila i taj osećaj sigurnosti najviše će pozitivno da utiče na njen dalji razvoj.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica