Uspavljivanje bebe i učenje da se umiri samostalno je jedan od najvećih izazova svakog roditelja. Iako univerzalnog obrasca nema, često mame i tate pribegavaju raznim metodama kako bi uspeli u tome. Jedna od najpopularnijih je upravo Ferberova metoda, koja je sa jedne strane za mnoge roditelje bila spas i sredila je san beba, a s druge postoje i oni koji smatraju da je ovaj vid uspavljivanja previše agresivan, a evo i zbog čega...

Ferberova metoda je opisana kao pristup puštanja deteta da plače kako bi se na kraju umirilo i zaspalo. Iako nije preporučljiva da se primenjuje kod beba mlađih od šest meseci, ona ima jako jasan obrazac kako funkcioniše. Roditeljima se savetuje da prvo stave dete u krevet i drže se podalje tri minuta bez obzira koliko dete plače ili je uznemireno.

Nakon tri minuta mogu da pogledaju dete, ali treba da se suzdržavaju od fizičkog umirivanja, što pre svega podrazumeva da ga ne dižu niti nunaju. Zatim ponovo dete ostavite na pet minuta, ako dete i dalje ne spava vi mu opet priđite bez dodirivanja. Nakon toga roditeljima se savetuje da ulaze u sobu na svakih deset minuta sve dok se dete samo ne umiri i ne zaspi. Ova metoda je pre svega uspostavljena sa ciljem da natera dete da samo zaspi i umiri se bez roditelja.

dete-san-spavanje.jpg
Shutterstock Dete spava

Ferberova metode je jedna od retkih koja je od njenog nastanka 1985. godine pa do danas izazvala najviše reakcija, kako kod stručnjaka tako i kod roditelja. Mnogi dečiji psiholozi su potvrdili, nakon niza istraživanja, da je Ferberova metoda jako efikasna i da se na kraju postižu neverovatni rezultati boljeg spavanja deteta.

Međutim, mnogi pedijatri i stručnjaci za dečije spavanje ukazivali su da postoje mnogo drugih metoda koji takođe daju podjednako, ako ne i bolje rezultate, ali nisu tako agresivni. Kod dece koja imaju strah od odvajanja ili pate od noćnih mora iili regresije sna, Ferberova metoda može da ima kontra efekat, predug i prejak detetov plač bez utehe može još više da poremeti njegov san i da izazove česte izlive besa.

I na kraju se sigurno pitate da li treba da isprobate ovu metodu uspavljivanja...na vama je da odlučite, sve zavisi pre svega koliko je mala beba i koliko je vezana za vas. Za ovaku vrstu metode treba dobro da procenite bebu i trenutak, da li je nešto muči, da li je gladna i da li je spremna samostalno da se umiri. Nijedan metod nije 100 odsto efikasan, ali svaki ima nešto pozitivno što može mnogo da vam pomogne da naučite bebu da samostalno spava i umiruje se.

Anketa

Da li biste isprobali Ferberov metod uspavljivanja:

(Yumama)