Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI DA OKRENEM BEBU AKO SE TOKOM SPAVANJA PREVRNULA NA STOMAK? Stručnjaci dali rešenje za najveću brigu roditelja

Autor Radmila Ilić

Pogledajte šta treba da radite ako se vaša beba sama tokom noći prevrne sa leđa na stomak, iako svi znamo da je spavanje na leđima najbezbednije.

 Beba, spavanje, traka Izvor: Shutterstock

Položaj u kom beba treba da spava večito je tema mnogih rasprava. Dok mnogi savetuju da beba spava na strani, naslonjena na neki peškirić ili jastučić, drugi ipak kažu da bebe najbolje spavaju na stomaku. Međutim, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, najbezbedniji polažaj za spavanje beba u krevecu definitivno je na leđima. Oni tvrde da se na taj način smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

Šta ako se beba ipak prevrne na stomak tokom noći? Da li treba da joj dopustite da nastavi tako da spava ili da je ipak vratite da leži na leđima?

Možda će vas zanimati

Kada bebe mogu da spavaju na stomaku?

Tokom prve godine je najvažnije da bebe stavljate da spavaju na leđima. Međutim, ako se vaša beba noću sama prevrne sa leđa na stomak, pustite je da tako i ostane. Stručnjaci kažu da su bebe u razvojnoj fazi pod smanjenim rizikom od sindroma iznenadne smrti koji značajno opada nakon što beba napuni 6 meseci.

 Beba, spavanje
Beba spava u svom krevecu
Izvor: Shutterstock

Šta ako se beba tokom noći prevrne na stomak?

Pustite je da spava kako joj odgovara! Jednom kada beba nauči da se prevrće na stomak, što je prekretnica koja se obično dešava između 4. i 6. meseca, obično nema povratka ako su ljubitelji spavanja na stomaku.

Bebe koje lako mogu da menjaju položaj obično imaju agilnost da se zaštite od svega što povećava rizik od sindroma iznenadne smrti. Ako se vaša beba prevrće na stomak dok spava, to je jasan znak i da treba da prestanete da je povijate ako ste to do sada radili.

Međutim, vi uvek spuštajte bebu na leđa kada je vreme za spavanje tokom prve godine. I uvek se pridržavajte drugih saveta za bezbedno spavanje, uključujući čvrstu podlogu i uklanjanje svih dodatnih stvari iz krevetića (jastuci, branici, ćebad, plišane igračke...).

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica