Trake za glavu mogu biti divni ukrasi za male devojčice, ali i čuvaju uši i fontanelicu od hladnoće i vetra. Međutim, nikada ne dozvolite detetu da spava sa njima.

Ukoliko beba zaspi sa trakom a nije pod nadzorom, može se dogoditi da sklizne i da ometa njeno disanje, pa čak i da izazove gušenje.

"Preporučujemo da bebe nemaju prekrivene glave ili lice dok spavaju. Pokrivanje glave može dovesti do pregrevanja što može povećati rizik od SIDS-a (sindroma iznenadne smrti) ili gušenje", kažu stručnjaci.

Opasnost od toga da beba spava sa trakom na glavi je posebno odjeknula u javnost kada je jedna žena na društvenim mrežama napisala kako se beba njene prijateljice baš na taj način ugušila.

"Beba je zaspala u kolicima posle duge šetnje, a mama je iskoristila trenutak da se istušira. Kada je došla da proveri svoju bebu, primetila je da joj je traka za kosu skliznula preko nosa i usta i izazvala gušenje", piše u objavi.

Beba, devojčica
Shutterstock Beba sa trakom na glavi

Niko ne govori da trake za kosu nisu bezbedne i da treba da ih bacite što dalje od bebe, ali je važno da ih skinete kada beba zaspi ili kada ne možete da je nadgledate stalno, kao na primer kada je beba u sedištu dok vozite automobil.

(Yumama)