Letnje računanje vremena završava se u nedelju, 30. oktobra, u tri sata posle ponoći, što znači da će se u noći između subote i nedelje, 29. i 30. oktobra, časovnik vratiti jedan sat unazad. Ove promene sata utiču na brojne ljude, ali i na decu, tako da nemojte da brinete ukoliko vaše dete promeni obrazac spavanja.

Kako biste vaše dete najbolje pripremili za promenu sata, možda je vreme da već od večeras počnete da pomerate neke stvari. Evo šta stručnjaci za spavanje savetuju kako bi pomeranje sata u vašem domu što manje uticalo na decu:

Pripremite telesni sat vašeg deteta

Već od večeras počnite da pripremate dete za krevet 15 minuta kasnije nego obično. Na primer, ako je njihovo uobičajeno vreme spavanja 19.30 sati, pomerite ga na 19:45.

Sutra pomerite vreme za još 15 minuta, što bi značilo da će vaše dete zaspati u 20 sati, a kako se u noći bude menjalo vreme, ono neće ni osetiti puno promene. Ne zaboravite samo da promenite i vreme obroka, kupanja i mleka.

Beba, spavanje, traka
Shutterstock Beba spava

Zamračite sobu

Mala deca nemaju pojam o vremenu, pa je odlično rešenje da zamračite sobu zavesama ili roletnama i da na taj način sprečite da se dete probudi sa prvim zracima sunca. To će mu pomoći za bolji san i za što manji uticaj promene u računanju vremena.

Nemojte da se opterećujete uopšte

Neće svako dete biti pogođeno promenom sata, pa nemojte unapred puno da se opterećujete. Možete staviti dete na spavanje onda kada ono poželi, ili kada primetite da je umorno i da je vreme za odmor.

Nemojte da brinete ni ako dete nekoliko dana ne funkcioniše kako treba, vrlo brzo će se prilagoditi i vratiti svojoj rutini. I nama, odraslima, nekada je potrebno par dana da se prilagodimo, a niko od nas ne menja puno svoje rutine.

(Yumama)