Ukidanje cucle i skidanje pelena je noćna mora za mnoge roditelje. Iako sve deluje kao da će biti veoma burno, ne treba se plašiti jer deca brzo shvate šta se dešava i da je to najbolje za njih.

Logoped Jovana Uzelac gostovala je u emisiji "Jutro" na televiziji Prva i otkrila kada i zbog čega je vreme da se deca odvikavaju od pelena i cucle, ali i kako treba da postupamo u tim situacijama.

Kada je u pitanju odvikavanje od cucle, logoped kaže da je važno da se dete na vreme odvikne na nju jer korišćenje cucle može ostaviti i neke posledice po detetov razvoj i zdravlje.

"To je izazov za roditelje, više za njih nego za dete. Ono što se preporučuje jeste da bismo cuclu trebali da ukinemo već oko prve godine. Po razvojnim normama tada bi trebao i govor da se razvija, a dete kada ima cuclu u ustima jednostavno ne može da govori i komunicira pa je to više nalik nekom mumlanju ili slično. Ako se cucla zadržava duže, može da pravi i problem sa zubićima, remetiće raspored, praviti otvoren zagrižaj i jednostavno i zubići će se pomerati ka napred ili ka nazad", rekla je Jovana i daodala:

"Ono što je važno jeste da ako detetu odlučimo da ne dajemo cuclu i jednom je ukinemo, nema potrebe da mu je vraćamo. Jeste izazov, biće teško, dete će tražiti cuclu ali to će kod svakog deteta trajati jedan određeni period i proći će."

logoped Jovana Uzelac
Printskrin TV PRVA Logoped Jovana Uzelac

Koje su najefikasnije metode za ukidanje cucle?

"Uvek se sve negde bazira na nekim pričama, na primer poklonili smo cuclu nekom, neko je odneo, ili prosto presecanje ili bušenje cucle gde detetu više neće biti zanimljivo da je koristi. Sve zavisi od roditelja, oni treba na najbolji način da ispričaju priču gde je sada cucla, pa da je možda i zajedno traže, pa da je nema, pa ukoliko je ukinuta preko dana ne treba je davati ni noću, ili prosto ograničiti korišćenje pa će njegovo interesovanje postepeno opadati", posavetovala je Jovana.

Kako i kada skinuti detetu pelene?

Kada su u pitanju pelene, o tome ipak treba misliti kada primetite da je dete spremno, a to je otprilike oko drugog rođendana.

"Negde oko 18. meseca ili druga godina idealno je vreme da se skine pelena. Možemo reći i da je period između druge i treće godine dobar period. Jednostavno moramo da sačekamo da dete bude spremno, da ono shvati šta se dešava i šta treba da radi u toj situaciji."

Mnoga deca kažu da su piškila ili kakila tek kada to urade, roditeljima se tada čini kao da ta faza nikada neće proći i da će njihova deca 'do škole nositi pelene' ali logoped ima savet i za takve situacije:

"Bitno je da oni povežu, pa iako malo zakasne, mi ćemo svakako njih pohvaliti i nagraditi jer imaju tu svesnost da kada se to dogodi oni traže ili krenu na nošu", rekla je i dodala da je skidanje pelena neka prekretnica u razvoju deteta i da je važno da dete u tim situacijama treba da bude što samostalnije, da se samostalno skine i obuče i koristi tu nošu.

(Yumama)